Hlavní obsah

Jablonci los do Evropské ligy nepomohl. Místo Fenerbahce a Besiktase si ji zahrají APOEL a Tromsö

Monaco

Zhasla i poslední naděje pro fotbalisty Jablonce, že by si zahráli základní skupinu Evropské ligy. Po vyřazení od španělského Betisu Sevilla je mohl vrátit zpět do hry los. Jenže místo Fenerbahce Istanbul, které bylo vyloučeno kvůli korupci, si základní skupinu zahrají fotbalisté APOELu Nikósie. V Monaku o tom v pátek rozhodlo dodatečné losování z týmů vyřazených v závěrečném předkole, mezi nimiž byl i Jablonec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Tomáš Sivok si Evropskou ligu nezahraje.

Článek

UEFA také před poledním losem základních skupin určila náhradníka za jiný turecký celek Besiktas, jehož odvolání proti vyloučení z pohárů kvůli uplácení dnes zamítla sportovní arbitráž CAS. Tým, kde působí český stoper Tomáš Sivok, nahradí jeho poražený soupeř v posledním předkole Tromsö se Zdeňkem Ondráškem na soupisce.

Fenerbahce, za které nastupuje obránce Michal Kadlec, bylo z pohárů vyloučeno už na konci června, po odvolání k CAS však dostalo do vyřešení případu možnost startovat v předkolech Ligy mistrů. V posledním z nich vypadlo s Arsenalem a mělo zamířit do Evropské ligy. Tomu zabránilo středeční rozhodnutí arbitráže, která odvolání klubu zamítla.

Protesty neuspěly

Fenerbahce bylo potrestáno za korupční aféru z roku 2011, kdy kvůli níž přišlo už tehdy o Ligu mistrů. Ústřední postavou skandálu je prezident klubu Aziz Yildirim, jenž podle vyšetřovatelů zmanipuloval 19 zápasů a byl za to odsouzen k téměř sedmi letům vězení.

Dočasné svolení k setrvání v předkolech Evropské ligy dostal po odvolání k CAS i Besiktas, jenž byl potrestán za uplácení při finále Tureckého poháru před dvěma lety. Ani druhý istanbulský celek však nakonec s protestem proti sankcím neuspěl.

Kromě dvojice istanbulských klubů přišel kvůli korupci o místo v předkolech Ligy mistrů také Metalist Charkov. Ukrajinský vicemistr se sice rovněž odvolal, ale hned napoprvé u arbitráže neuspěl a v soutěži ho nahradil PAOK Soluň. Řecký tým, kde hraje i český útočník Tomáš Necid, poté vypadl se Schalke 04.

Reklama

Související témata: