Hlavní obsah

Spartu před dvěma lety porazil, teď má kouč Lyonu chuť na Plzeň. Ale uznává, že to nebude snadné

Lyon

Pražskou Spartu před dvěma lety se svým Lyonem v základní skupině Evropské ligy v domácím střetnutí porazil, teď by chtěl trenér Rémi Garde dokázat totéž i proti Plzni. Ale přiznává, že to nebude ani trochu snadné. Vzhledem k zdravotní situaci panující v jeho kádru a absenci dvou reprezentantů především, s ohledem na kvality českého mistra ale rovněž. „Čeká nás taktická partie, kdy bude důležitá hlavně obrana. Ta musí být nepropustná, protože Plzeň hraje venku hodně dobře,“ připomínal před čtvrtečním prvním osmifinálovým duelem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Lyonu Rémi Garde (vpředu vpravo) na středečním tréninku před úvodním osmifinálovým utkáním Evropské ligy s Plzní.

Článek
Fotogalerie

Trénink fotbalistů Plzně před utkáním v Lyonu.

Pro většinu západoevropských mužstev je Evropská liga pramálo zajímavá. Jak jste na tom vy? Představuje pro vás vůbec nějakou výzvu?

Nebudu posuzovat, co si o Evropské lize myslí a co o ní říkají ostatní, ale pro mě a mé mladé mužstvo je důležitou a hodnotnou soutěží. Zvláště, když se nám nepovedlo postoupit do Ligy mistrů, zejména když se nám naopak podařilo v loňské i letošní sezóně dosáhnout v Evropské lize zajímavých výsledků.

Momentálně ale bojujete na třech frontách. Ve francouzské lize jste pátí, takže musíte o účast v evropských pohárech dál bojovat, ve finále Ligového poháru vás čeká favorizovaný Paris St. Germain, v Evropské lize jste teprve v osmifinále. Která ze soutěží je pro vás nejdůležitější?

Priorita se těžko hledá, natož abychom ji dokázali určit. Hledáme průběžně to nejlepší řešení a na všech třech frontách se snažíme odevzdávat maximum.

Mluvíte o maximu. Kolik ho bude zapotřebí v konfrontaci s Plzní?

Dát gól a žádný neinkasovat, což je jednoduchá rovnice vycházející z toho, co jsem viděl v zápase Plzně s Doněckem. Ale bude to těžké, protože našemu dnešnímu soupeři se góly střílí hodně těžko, o čemž jsem se při sledování utkání na Ukrajině přesvědčil. Hrála tam velice dobře, kompaktně, v obraně disciplinovaně a organizovaně, byla nebezpečná i v ofenzivě, na kterou si budeme muset dávat rovněž velký pozor.

Situaci před prvním zápasem vám komplikuje zdravotní stav vašich hráčů. Existuje možnost, že by se některá z opor na hřišti přece jen objevila?

Snad defenzivní univerzál Fofana. Ale třeba reprezentant Grenier musel být hospitalizován v nemocnici se zánětem břišního svalu, takže chyběl reprezentaci a poté i nám ve víkendovém zápase v Bordeaux. Lékaři mu předepsali antibiotika, takže se s ním počítat nedá. Ani Gourcuff hrát nebude, zhmožděný kotník z víkendového zápasu s Bordeaux nepustí na trávník rovněž levého beka Bedima.

Plzeň je na francouzské fotbalové scéně pramálo známá. Máte o ní a o českém fotbale nějaké povědomí alespoň vy?

Ale pochopitelně. Vzpomínám si na zápasy se Spartou v Evropské lize před dvěma lety, vzpomínám na léta, kdy jsem hrával společně s Ivanem Haškem ve Štrasburku. Velice dobrý kamarád a pro mě symbol českého fotbalu. I díky němu vím, že český fotbal je atletický, takticky vyspělý a má i technicky vybavené hráče.

Narazil jste na situaci ve francouzské lize, které bezkonkurenčně vládnou dva kluby - PSG a Monako. Dá se jim za momentální situace konkurovat vzhledem k finanční spirále, kterou roztočily?

V dohledné době to rozhodně možné nebude. V jednom utkání nad těmito týmy třeba vyhrát můžeme, ale soustavně je porážet a konkurovat jim nelze.

Jak skončí úvodní osmifinálový duel Evropské ligy mezi Lyonem a Plzní?
Zvítězí domácí Olympique
22,6 %
Zápas skončí remízou
26,9 %
Vyhraje Viktoria
50,5 %
Celkem hlasovalo 10135 čtenářů.

Reklama

Související témata: