Hlavní obsah

Není to úder, který by nám zlomil vaz, tvrdí Horváth po debaklu v Lyonu. Bayern nám dal pětku a také jsme se zvedli

Lyon

Možná měl předtuchu. Zřejmě ho už po výhře nad Doněckem a postupu do osmifinále Evropské fotbalové ligy osvítil duch svatý. Plzeňský kapitán Pavel Horváth totiž ještě na Ukrajině prohlašoval, že jeho tým je připraven porvat se s Lyonem o cestu mezi posledních osm, neboť Olympique není v ofenzívě tak silný, jako Šachtar, ale zároveň připouštěl, že si Viktoria odveze z Francie třeba i třígólovou prohru. Čtvrteční zápas přinesl tu horší variantu. Po naivním, bezelstném a ve druhé půli takticky naprosto nezvládnutém utrpěla Plzeň v úvodním osmifinále výprask.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Horváth věří, že dva údery Plzeň nezlomí.

Článek
Fotogalerie

Naplněná věštba pochopitelně Horvátha rozladila. „Ze společenství evropských top klubů sice Lyon v poslední době zmizel, ale teď nám jasně ukázal, že je pořád velice silným mužstvem," musel uznat, když se devadesát minut naplnilo a on po vystřídání už jen z lavičky sledoval, jak český mistr odpochodoval s prohrou 1:4, která mu sebrala veškeré postupové naděje.

Po půli už to bylo harakiri

Fotbalové kouzlo také, neboť Plzeň na francouzského protivníka nestačila. Po přestávce ze Stade de Gerland úplně odkráčela, po herní i taktické stránce páchala vyslovené harakiri, takže nakonec mohla inkasovat příděl ještě vyšší.

„Zvládli jsme prvních pět minut, pak jsme ale zalezli a nějakou dobu trvalo, než jsme pochopili, jak máme bránit. Po přestávce jsme chtěli protivníka napadat a být odvážnější, jenže jsme byli odvážní až moc. Proto jsme špatně dopadli... Po rychlých akcích skoro jako přes kopírák jsme třikrát inkasovali, neboť při výpadech domácích jsme špatně bránili," glosoval plzeňský kapitán krajně nevyvedený duel.

Český mistr přitom tvrdil, že je na ofenzivní sílu Lyonu připraven a že ho zase až tolik nezaskočí, neboť nedosahuje kvalit a formátu ukrajinského Šachtaru. Realita byla přitom diametrálně jiná, takže třeba Lacazette, jemuž Horváth skládal před utkáním poklony a tvrdil, že je typem útočníka schopným obejít tři protihráče i v telefonní budce, si dělal na trávníku, co se mu zachtělo. A nešlo jen o gól, který vstřelil...

Lacazette? Dopřáli jsme mu prostor

„Dostal prostor, čehož hráči jako on dovedou využít. Mužstva formátu Lyonu prostě mají útočníky evropské a světové třídy, a jakmile dostanou šanci, zužitkují ji. My se sice snažili nebezpečí minimalizovat, ale domácí se přesto do příležitostí dostali a góly nám dávali," uznával kapitán Viktorie, že teoretická příprava u videa či rozbor soupeře nepomohl.

I proto schytala Plzeň tvrdý direkt. A dokonce druhý v rozmezí čtyř dnů, protože nejprve se musela probírat z úderu na Spartě a hned poté z knokautu v Lyonu. Jako by kouzlo Západočechů vyprchávalo, jako by jejich fotbalový boom končil, neboť tuzemští i zahraniční soupeři je mají přečtené a dobře vědí, s čím na ně vyrukovat.

„Někteří lidé by si to skutečně přáli, ale na to koukat nemůžeme. Série porážek může potkat každé mužstvo, my se ovšem musíme snažit, aby trvala co nejkratší dobu. Prostě se soustředit sami na sebe a zápasy, jež přijdou. Už v neděli v lize proti Slovácku, za týden v odvetě s Lyonem," odmítá Horváth podobné názory.

„Dostat čtyři góly je nepříjemné v jakémkoli utkání. Na Bayernu jsme jich v Lize mistrů ovšem dostali pět a také se z prohry zvedli. Čtyřbranková prohra v Lyonu proto nepředstavuje úder, jenž by nám zlomil vaz. Sezóna nekončí, s Lyonem hrajeme ještě druhý zápas doma, takže se pokusíme bojovat o dobrý výsledek, v lize se pak hraje ještě jedenáct kol. Chceme dál hrát o špici tabulky, proto je musíme zvládnout," nemíní navzdory výprasku v Lyonu připustit třeba jen náznak pesimismu plzeňský kapitán Pavel Horváth.

Postoupí Viktoria Plzeň přes Olympique Lyon do čtvrtfinále Evropské ligy?
Ano
30 %
Ne
70 %
Celkem hlasovalo 24648 čtenářů.

Reklama

Související témata: