Hlavní obsah

Štěch mi byl za svědka na svatbě, ale šetřit ho rozhodně nebudu, tvrdí obránce Bernu Lecjaks

Bern

V soukromí jsou brankář Sparty Marek Štěch a obránce Young Boys Bern Jan Lecjaks dobří kamarádi. Štěch byl dokonce Lecjaksovi za svědka na svatbě. Ve čtvrtek večer si však v utkání Evropské ligy nic nedarují. „Svého svědka na mé svatbě Štěcha šetřit nebudu,“ tvrdil přesvědčivě čtyřiadvacetiletý Lecjaks.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Bernu Jan Lecjaks (vlevo) v souboji se sparťanem Lukášem Marečkem.

Článek

Bernu se v posledních týdnech daří, především doma všechno vyhrává. V Evropské lize na své umělé trávě porazil i Neapol a Slovan Bratislava. Pokud chce švýcarský tým postoupit dál, musí zvítězit i nad Spartou, které naopak stačí k postupu i jakýkoliv nerozhodný výsledek.

Na remízu se hrát nedá

„Když budeme hrát svůj fotbal, mohla by tato série pokračovat. Postup si přejí klub, hráči i fanoušci. V domácí lize se nám daří a úspěch v Evropské by byl příjemným vrcholem roku,“ přiznal cíl i přání pro čtvrteční večer Jan Lecjaks.

O tom, že by Sparta v Bernu hrála na remízu, vůbec neuvažuje. „Podle mne se na takový výsledek hrát nedá, pokud nemáte tým jako Chelsea, která to vzadu zavře a nikdo jí nedá gól. Na udržení nuly nelze spoléhat, protože může přijít standardní situace, nebo brejk či jiný neočekávaný moment a rázem je všechno jinak. Podle mne to rozhodně nebude případ našeho zápasu se Spartou,“ zdůraznil.

Bernská umělá tráva je pro soupeře obávaným povrchem, ale Lecjaks ji jako jednoznačnou výhodu nevidí. „To si opravdu nemyslím. Pokud vím, Sparta víc jak týden na umělce trénovala a hrála na ní i domácí pohár. Určitě si zvykla,“ pravil. Ovšem soupeřovým hráčům nebude radit, co obout... „Poradím jim jediné, ať si vezmou kopačky. Jestli zvolí turfy nebo ty s lisovanou podrážkou a kolíky, případně klasické kopačky s kolíky na přírodní trávu, záleží jen na nich. Ale že by se sparťané špatně obuli, na to určitě spoléhat nebudeme,“ dodal.

Pozor na Lafatu a Dočkala

Na Letné Bern prohrál 1:3. To se prý opakovat nebude. „Máme Spartu dobře zmapovanou. Musíme si dát pozor na střelce Davida Lafatu, Láďu Krejčího či Bořka Dočkala, ale nebezpeční jsou i další hráči,“ věděl Lecjaks, odkud může hrozit největší nebezpečí. "Musíme ale hlavně hrát lépe než v Praze," dodal.

Když přišla řeč na gólmana Marka Štěch a recept na něj, jen se usmál: „Trochu ho znám, byl mi za svědka na svatbě. Jsme kamarádi, voláme si často, hecneme se, ale zápas jsme neprobírali. On by mi stejně nic neřekl a já jemu také ne. Bude to ale speciální, hrát proti sobě. Šetřit ho určitě nebudu.“

Silnou zbraní standardní situace

A hned kamarádovi na dálku pohrozil... „Neřeknu, co budeme hrát. Taktika je na trenérovi, ale nic extra nechystáme. Pravda je, že v poslední době dáváme góly ze standardek v každém zápase. Toho budeme chtít využít.“

Stade de Suisse je domovským stánkem Young Boys Bern a klub je ve městě hodně populární. Domácí spoléhají na velkou podporu. „Standardně na nás doma chodí deset až dvanáct tisíc diváků. Čím víc se nám daří, tím je zájem fanoušků větší. Myslím si, že na utkání se Spartou by jich mohlo přijít okolo dvaceti tisíc, což jsou dvě třetiny kapacity našeho stadiónu,“ konstatoval s tím, že umějí vytvořit hodně bouřlivou atmosféru.

Postoupí Sparta do jarních vyřazovacích bojů Evropské ligy?
Ano, v Bernu zvítězí a postoupí
54,9 %
Na hřišti Young Boys uhraje remízu a půjde dál
19,6 %
Ne, v Bernu prohraje
25,5 %
Celkem hlasovalo 9114 čtenářů.

Reklama