Hlavní obsah

Šest předchozích pokusů připomenout se Evropě Jablonci nevyšlo, se sedmým je to také nahnuté

Jablonec

Prohra je rozhodně nezmrazila, natož aby vyvedla jablonecké fotbalisty z míry. Domácí konfrontaci s Kodaní sice nezvládli, ale optimismus jim přesto nechybí. „Dánové nic nepředvedli, jen prostě ukázali větší zkušenost,“ tlumočil mínění Severočechů Luděk Pernica, podle něhož mají Severočeši na to, aby se konečně pohárové Evropě připomněli a zapsali se do jejího podvědomí. Tím, že za týden v Kodani vyhrají, postoupí do kvalifikačního play off Evropské ligy a pak i dál. Do základní skupiny, což je ten největší sen majitele klubu Miroslava Pelty.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jablonecký záložník Tomáš Hübschman (vlevo) se snaží skluzem sebrat míč Youssefovi Toutouhovi z Kodaně.

Článek
Fotogalerie

Šest pokusů už v minulosti fotbalový Jablonec učinil, nikdy se mu ale nepovedlo překročit vlastní stín a něco znamenat. Jeho putování pohárovou Evropou končilo s vytrvalou pravidelností hned, jak se na scéně objevil. A bylo jedno, zda šlo o někdejší Pohár UEFA, bývalý Pohár vítězů pohárů nebo novodobou Evropskou ligu.

Starty Jablonce v pohárové Evropě
1997/98Pohár UEFAV 1. předkole po výhrách 5:0 a 3:0 postup přes Agdam Karabach, ve 2. předkole vyřazení po remízách 1:1 doma a 0:0 venku s Örebro.
1998/99PVPPo prohře 1:2 a výhře 2:1 rozhodl o vyřazení s Apollonem Limassol hned v 1. kole penaltový rozstřel (3:4).
2007/08Pohár UEFAVe 2. předkole konec na Austrii Vídeň, s níž Severočeši v Rakousku prohráli 3:4 a doma remizovali 1:1.
2010/11Evropská ligaVe 3. předkole dvě prohry s Aopelem Nikosia 0:1 a 1:3 znamenaly vyřazení.
2011/12Evropská ligaVe 2. předkole postup přes Vlorë po výhrách 2:0 a 5:1, ve 3. předkole prohra s Alkmaarem 0:2 a remíza 1:1 a tudíž konec.
2013/2014Evropská ligaVe 3. předkole postup přes Strömsgodset po výhrách 2:1 a 3:1, v play off vyřazení po lekci od Betisu Sevila, který vyhrál 2:1 a 6:0.
2015/16Evropská ligaV prvním zápase 3. předkola domácí prohra s FC Kodaň 0:1.

Před novou sezónou se ovšem zrodil v Jablonci kvalitní a letními nákupy Wágnera, Tecla, Karavajeva a Trávníka notně posílený tým vedený navíc zkušeným a v pohárech úspěšným trenérem Jaroslavem Šilhavým. Měl tudíž škaredou jabloneckou bilanci změnit.

Nejšťastnější by byl Pelta

„Kdyby se nám povedlo postoupit do základní skupiny Evropské ligy, byl by Pelta určitě tím nejšťastnějším člověkem pod sluncem," přiznával před první konfrontací s Kodaní kapitán Severočechů Tomáš Hübschman, který v předchozím angažmá v Doněcku okusil, jaké to je zahrát si finále a dokonce ho vyhrát.

Jenže v Jablonci se jeho sen o tažení Evropou bortí hned na samém začátku cesty. Úvodní partii 3. kvalifikačního předkola totiž Jablonec nezvládl a s Kodaní prohrál 0:1, což devalvovalo jeho postupové naděje.

„Není důvod ke skepsi. V Portugalsku jsme během zimního soustředění Dány 2:0 porazili, doma jsme je v první půli také přehrávali a byli lepší než oni. Na výkon musíme navázat a přidat víc důrazu v koncovce," byl přesvědčen Filip Novák, že pro jeho tým není cesta do play off zarubaná, jako v minulosti.

„Opravdu jsme teprve v poločase. V Kodani jsme schopni vstřelit gól a pak se může stát cokoli," přesvědčoval kouč Šilhavý i sám sebe, že postup ztracený není. A to přesto, že zkušenosti z podobných klání mluví samo sebou pro soupeře.

Rozdíl hlavně ve zkušenostech

„V nich byl největší rozdíl. A také se projevil. Zatímco Kodaň hraje poháry každoročně a účinkuje i v Lize mistrů, nám evidentně chybí. Na ligové scéně si na roli favorita postupně zvykáme a učíme se s ní hrát, na evropské jich moji svěřenci nasbírali minimum. Jen Hübschman a Wágner s Teclem je díky plzeňské štaci mají," připomínal Šilhavý, co jeho svěřence limitovalo ve středečním duelu a s čím se budou muset vyrovnat za týden v Dánsku.

„Ale postup rozhodně ztracen není," utvrzoval sebe i ostatní Pernica. „Zvláště, když jsme se přesvědčili, že s Kodaní můžeme hrát a že jsme schopni být lepší. Vždyť u nás nepředvedli jedinou kloudnou akci, nedostali se do přečíslení, nevytvořili si jediný závar před naší bránou. Prostě jednou vystřelili, což jim na výhru stačilo," přidával se nejlepší jablonecký střelec loňské sezóny Filip Novák.

„Defenziva pracovala skutečně spolehlivě. Daleko lépe, než v prvním ligovém kole v Příbrami," kvitoval i trenér Šilhavý zlepšení v obraně, která na Dány až na jednu výjimku platila.

„Je dobře, že se hráči přesvědčili, že se s Kodaní dá hrát. I tahle zkušenost by mohla v odvetě pomoci," chytá se naděje.

"Jde nám v první řadě o sportovní úspěch. Do sezóny jsme vstoupili s rozpočtem oscilujícím mezi 130 až 150 milióny, do něhož žádný profit z účinkování v pohárové Evropě zahrnutý není. Ten by pro nás představoval jen příjemný bonus navíc," potvrzoval i ředitel klubu Petr Doležal,  že Jablonci jde při letošním účinkování v Evropské lize v první řadě o výsledky a postup, který by změnil dosavadní nelichotivé statistiky.

Reklama