Hlavní obsah

Musíme být v koncovce chytřejší, hledal kouč Jablonce Šilhavý recept na Kodaň

Kodaň

S vírou ve vítězství a postup nastoupí fotbalisté Jablonce k odvetě 3. předkola Evropské ligy v Kodani. I přes domácí prohru 0:1 jsou hráči a kouč Jaroslav Šilhavý přesvědčení, že se dá přes favorizovaného soupeře postoupit. „Musíme však být klidnější a chytřejší v koncovce,“ naznačil zkušený trenér směr, kudy by mohla vést cesta k úspěchu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Jablonce Jaroslav Šilhavý.

Článek

Šéf klubu Miroslav Pelta vidí postupové šance pro odvetu 80:20 ve prospěch Kodaně. Jak je vidíte po domácí prohře 0:1 vy?

Myslel to opravdu v náš neprospěch? (smích). Pravda je, že výsledek z domácího zápasu pro nás rozhodně není ideální. Dánové budou v domácím prostředí s podporou svých fanoušků ještě silnější. Přesto věřím, že jsme schopní vstřelit gól a přidat další. Přijeli jsme do Kodaně s tím, že chceme postoupit, to znamená vyhrát. Uděláme proto všechno.

Dát dva góly znamená proměňovat šance. S tím má Jablonec na začátku sezóny problémy. Zaměřili jste se na koncovku?

Kdybychom je zahazovali jako v prvním zápase doma, nebo jako s Bohemians v lize, pak by to bylo špatné. Tolik si jich v Kodani nevytvoříme. Tím spíš se na ně koncentrujeme. Věřím, že nás atmosféra zápasu vtáhne a vybičuje k výkonu, po němž vybojujeme postup. Jakmile bychom nebyli produktivní, bylo by zle.

Co k jejich proměňování nejvíc chybí?

Klid v zakončení. Na to jsem hráče upozorňoval. Když ho zachovají, šance promění. Musí být prostě chytřejší.

Bude vám hodně chybět Tecl, který byl zbytečně vyloučen v domácím utkání?

Vzhledem k tomu, že Tecl je brejkový hráč, tak je to škoda, protože právě do takového zápasu, jaký nás čeká, by se náramně hodil. Bohužel je mimo. Máme v kádru podobné hráče, kteří jsou na tom rychlostně dobře. Doufám, že ho nahradí.

Kodaň toho v prvním utkání směrem dopředu moc neukázala. Výhra byla dílem šťastné, i když pěkné trefy. Jak podle vás bude hrát doma?

Doma bude silnější, protože tyhle kvalitní evropské týmy hrají zejména v zápasech venku to, co potřebují. U nás dali gól, pak hráli přesilovku, nikam se nehnali a výhru udrželi. V Kodani nepředpokládám, že by bránili výsledek. Doma určitě dokáží hrát ještě lépe. Naopak půjdou dopředu, budou chtít dát góly. V tom by ale mohla být i naše výhoda. Musíme ale podat ještě kvalitnější výkon než v prvním poločase úvodního utkání, kdy jsme byli lepší.

Jablonci nevyšel zápas s Bohemians, jen remizoval 2:2. Může vás tohle utkání zvednout, nebo spíš utlumit?

Bohemka hrála dobře dozadu, hlavně bránila, což od Kodaně nepředpokládám. My jsme bohužel nedali spoustu šancí. To byl nejvážnější problém. Věřím, že hráče to utkání spíš zdravě nakoplo, než utlumilo. Na Kodaň si věří. Vědí, že se s ní dá hrát, ale respektují kvalitu soupeře.

Kromě Tecla hráči jsou ostatní hráči v pořádku a k dispozici?

Ano, k dispozici je celý kádr. Včetně Pospíšila, který měl zraněné oko.

Počítáte s nějakými změnami v sestavě oproti prvnímu duelu?

Sestavu říkat nebudu, ale bude nejspíš hodně podobná té z prvního zápasu.

Postoupí Jablonec přes Kodaň do play off Evropské ligy?
Ano
49,4 %
Ne
50,6 %
Celkem hlasovalo 1639 čtenářů.

Reklama

Související témata: