Hlavní obsah

Nemá respekt, setřel Pergla slavný Sforza a na Spartu pozval Kuku s Kadlecem

Praha

Na to, že je jeho tým ve švýcarské lize poslední, dorazil do Prahy s velkým klidem a nadhledem. Když se ale kouč Thunu doslechl, že Pavel Pergl, český legionář ve službách Vaduzu, označil jeho fotbalisty za zoufalce, pořádně se dopálil. „Pergl nemá dostatek respektu. Ať se stará o sebe a o Vaduz - a ne o nás. My si zase budeme dělat svoji práci,“ zdůraznil Ciriaco Sforza před prvním duelem play off Evropské ligy na Spartě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Thunu Ciriaco Sforza (uprostřed) během tréninku na Letné.

Článek
Fotogalerie

Poprvé přijel do Prahy v roce 1991 a Švýcaři tehdy v přátelském duelu na Strahově remizovali s Československem 1:1.

„Byl to tenkrát můj první kontakt s vaším fotbalem. Na zápas si vzpomínám, vyprávěl jsem o něm i hráčům. Výsledek 1:1 bych bral znovu," ujišťuje pětačtyřicetiletý Ciriaco Sforza.

Populární „Ciri" patří k legendám švýcarského fotbalu. Jako hráč uspěl v zahraničí, třikrát prošel Kaiserslauternem, dvakrát Bayernem Mnichov a zahrál si také za Inter Milán. S bavorským gigantem vyhrál Ligu mistrů i Pohár UEFA, bundesligový titul získal na Betzenbergu i v Mnichově.

Však se také před středečním tréninkem na Letné hned sháněl po Pavlu Kukovi a Miroslavu Kadlecovi, českých kumpánech, s nimiž válčil v Kaiserslauternu. „Výborní kluci. Už dlouho jsme nebyli v telefonickém kontaktu. Byl bych rád, aby na Spartě na stadiónu nechyběli a potkali jsme se. Bylo to s nimi fajn, vyhrávali jsme velké zápasy a tituly, zažili příjemné chvíle," zval Sforza staré známé.

Sparta musí, my můžeme...

Thun trénuje od léta a po pádu na poslední příčku ligové tabulky je kouč pod tlakem. Proti Spartě bude chtít využít roli outsidera, který nemá co ztratit.

„Pro nás je postup do základní skupiny Evropské ligy velká šance, pro Spartu povinnost," připomíná Sforza.

Soupeře respektuje, Sparta na něj udělala v předkole Ligy mistrů velmi dobrý dojem. „S CSKA Moskva vypadla jen těsně. Sparta má v pohárové Evropě velkou tradici, dobré hráče a nový trenér zavádí nový systém. Těšíme se na fotbalovou atmosféru, záležet bude jen a jen na čtvrteční formě obou týmů," avizuje Sforza.

Zápas Sparta - Thun se hraje ve čtvrtek od 19:00, žádná domácí televize ho nevysílá, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Jak dopadne úvodní duel play off Evropské ligy mezi Spartou a Thunem?
Vyhraje Sparta
75,4 %
Zápas skončí remízou
7,6 %
Zvítězí Thun
17 %
Celkem hlasovalo 10857 čtenářů.

Reklama

Související témata: