Hlavní obsah

Jablonecký Beneš: Ajax je o dva levely výš než Kodaň, přesto věřím v úspěch

Amsterdam/Jablonec nad Nisou

Nejatraktivnějšího a zároveň i nejtěžšího soupeře v play off Evropské ligy má bezesporu FK Jablonec. Dnes od 19 hodin ho ve fotbalovém velechrámu Amsterdam Areně vyzve soupeř z nejzvučnějších - slavný Ajax. Severočeši ale nejsou vyplašení zajíci a věří, že dokážou uhrát výsledek, který jim dá postupovou naději pro odvetu.

Foto: FK Jablonec/Michal Vele, ČTK

Jablonecký stoper Vít Beneš na tréninku před úvodním utkáním play off Evropské ligy s Ajaxem.

Článek

„Hlavně nesmíme zalézt, to by byla sebevražda a cesta do pekel, i když lze očekávat, že nás Ajax dostane pod tlak. Naše šance je v brejkových situacích a standardkách. Oni mají hodně mladý tým, což je u Ajaxu tradice, ale zároveň to jsou velice kvalitní hráči a hlavně se zkušenostmi z velkých zápasů už v mladém věku," konstatoval kouč Jaroslav Šilhavý, kterému bude chybět distancovaný útočník Stanislav Tecl.

Předpokládané sestavy:
Ajax: Cillessen - Tete, Veltman, Riedewald, Dijks - Bazoer, Klaassen, Gudelj - El Ghazi, Milik, Sinkgraven.
Jablonec: Hrubý - Karavajev, Pernica, Beneš, Novák (Romera) - Hübschman, Greguš - Mingazov, Pospíšil, Crnkič - Wágner.
Rozhodčí Chapron - Zakrani, Viala (všichni Francie)

„Máme z Ajaxu respekt, ale nebojíme se. Viděli jsme na videu zápas Ajaxu s Rapidem Vídeň, který ho vyřadil. Ukázal nám, jak se s nimi dá hrát. Mají hodně silný útok, především kanonýra El Ghaziho, který dal ve dvou ligových zápasech čtyři branky. Nesmíme jim dát prostor a hrát důrazně. Oni jsou jasnými favority, pro většinu z nás to je dosavadní vrchol kariéry, ale šanci uhrát dobrý výsledek pro odvetu a postoupit, tu máme. Proti Kodani jsme byli outsiderem, Ajax je o dva levely výš, přesto věřím, že můžeme uspět," nabídl svůj recept stoper Vít Beneš.

De Boer dá šanci Černému

Ajax roli favorita přijímá, rozhodně ale Jablonec nepodcení. „Už jsme se probrali ze zklamání z vyřazení Rapidem. Díváme se dopředu, zpátky už to nemá smysl. Ztráty Ligy mistrů litujeme, ale chceme hrát důstojně v Evropské lize a uspět v ní, takže naším jasným cílem je postup. Jablonec vyřadil Kodaň, takže tady není jen tak náhodou. Určitě nic nepodceníme. Ať proti nám hraje Jablonec nebo Barcelona, přistupujeme ke každému soupeři stejně odpovědně, naše příprava je vždy pečlivá," citují nizozemská média legendu Ajaxu, nyní jeho kouče Franka De Boer.

Jablonec má dobře zmapovaný. „Mají kvalitní kádr, to je naprosto jasné. Hlavně v útoku a záložní řadě. Evidentní je zkušenost Hübschmana, který odehrál hodně těžkých pohárových zápasů. Hrají jednoduchý a fyzicky náročný fotbal," dodal.

O víkendu debutoval v dresu Ajaxu sedmnáctiletý český útočník Václav Černý. De Boer neprozradil sestavu, ale podle klubových stránek s českým mladíkem počítá i proti Jablonci. V základu zřejmě nenastoupí, ale na hřišti se objeví podle situace. „Ukázal, že je přínosem, i když odehrál necelou čtvrt hodinu. Potřebuje si zvyknout na těžké zápasy, ale nesmíme ho zahltit. Je to opravdu mimořádný talent," řekl De Boer o Černém.

Jak dopadne úvodní duel play off Evropské ligy mezi Ajaxem a Jabloncem?
Vyhraje Ajax
44,3 %
Utkání skončí remízou
22,3 %
Zvítězí Jablonec
33,4 %
Celkem hlasovalo 2261 čtenářů.

Reklama

Související témata: