Hlavní obsah

Sparta a Plzeň se znovu setkaly na letišti, jejich opory na palubě nechybějí

Pohárové čtvrtky jsou pro české fanoušky díky startu tří zástupců v Evropské lize zase zábavné. Tím spíše, že díky solidnímu startu mají všichni ambice na postup ze základní skupiny. Jen Liberec má ve 3. kole proti Groningenu výhodu domácího prostředí. Sparta ve středu ráno odletěla do Německa vstříc Schalke 04 a jen o chvíli později se Plzeň vydala do Vídně za Rapidem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Viktorie Plzeň David Limberský na letišti Václava Havla před odletem.

Článek

Už se stalo zvykem, že nesmiřitelní rivalové domácí scény vyrážejí na pohárové cesty prakticky společně. A přesně takové bylo i středeční ráno v Ruzyni. Nejprve na letiště dorazila Sparta, jen o chvilku později Plzeň.

Každý z týmů s jednou dobrou zprávou. Letenští mají ve výpravě také kapitána týmu Davida Lafatu, jehož v neděli zranil příbramský stoper Dosoudil. Kanonýr Sparty by měl být schopen nastoupit. Stejně jako plzeňský David Limberský. Obránce Viktorie měl náběh na angínu a musel vynechat ligový duel se Zlínem, před odletem však už stihl domácí trénink a také by měl být připraven.

Sparta: Udržet postupové akcie

Sparta je se ziskem čtyř bodů ve své skupině druhá, teď ji ovšem čekají dva duely s dosud suverénním Schalke.

„Zisk šesti bodů by z nich byl nejlepší," usmívá se záložník Marek Matějovský. „Při troše štěstí jsme mohli mít šest bodů již teď a mohlo to vypadat jinak. Jinak ovšem nekalkulujeme. Chceme skupinu zvládnout co nejlépe a bojovat o postup," dodává realisticky.

„Chceme i proti nim udělat výsledek, ne to jen odehrát. Chceme bod, možná i body. Jinak to ani brát nemůžeme, jestli chceme postoupit," ujišťuje Kehinde Fatai, letenský kanonýr posledních týdnů.

Plzeň: Jeden ze zápasů podzimu

Situace Plzně je hodně podobná. Také Viktoria nastoupí na hřišti týmu, který vede bez ztráty bodu tabulku její skupiny.

„Víme, co umějí, i jak hráli poslední zápasy. V Evropské lize porazili Villarreal i Minsk, ale v jejich lize se jim teď nedaří. Řekl bych, že je to srovnatelný soupeř s námi a čeká nás těžká bitva. Jejich výhoda bude, že hrají doma. My tam ale chceme bodovat," charakterizuje Rapid záložník Ondřej Vaněk.

„Bude to těžký zápas. Všichni víme, o co hrajeme, takže myslím, že můžeme mluvit o jednom ze zápasů podzimu," dodává obránce Jan Baránek.

Liberec: Groningen může být klíčový

Liberec se po porážce s Bragou vrátil do postupové hry senzačním vítězstvím v Marseille. Teď ovšem musí zvládnout zápasy s Groningenem, který ještě nebodoval.

„S Bragou jsme moc nevěděli, co nás bude čekat. Byl to kvalitní soupeř, ale ztratili jsme minimálně bod. Se ziskem z Marseille jsme nepočítali - a všichni viděli, že se nám tam povedla fotbalová krádež. Klíčový teď pro nás bude Groningen," říká kapitán David Pavelka.

Expertem na nizozemského soupeře je v kabině Slovanu obránce Ondřej Švejdík. Vždyť právě v Groningenu čtyři sezóny působil. „Ondra tam nasál hodně informací. Groningen se jako všichni Holanďani nebojí hrát fotbal, podobně jako Alkmaar, na který jsme nedávno narazili," poukazuje liberecký reprezentant.

Slovanu by mělo pomoci, že Groningen ještě v sezóně nevyhrál žádný soutěžní zápas venku. „Měli bychom toho využít. Ale pozor, každé série jednou končí... Moc dobře vnímáme, že hrajeme venku líp. Chceme se vrátit do obvyklých kolejí a výhrou potvrdit, že nám to zase půjde i doma," usmívá se Pavelka.

Reklama

Související témata: