Hlavní obsah

Ščasný bude pod kontrolou delegáta UEFA. Také jsem uletěl, ale tohle bych zažít nechtěl, litoval ho kouč Schalke

Gelsenkirchen

V kůži sparťanského kouče Zdeňka Ščasného ve čtvrteční konfrontaci Evropské ligy v Gelsenkirchenu by se trenér Schalke tedy rozhodně ocitnout nechtěl. Pro Andrého Breitenreitera tíživá představa, že by se nemohl zvednout z lavičky, aby dirigoval svůj tým. Doslova stresující myšlenka, že by nemohl na vývoj střetnutí reagovat, že by na inkasovaný úder nesměl odpovědět protiúderem a byl odkázán na asistenty. „Vybavuji si víkendový duel s Herthou, kdy jsme sedmnáct minut před koncem inkasovali vyrovnávací gól a museli na lavičce okamžitě přijít s řešením. Vystřídali jsme a nakonec vyhráli,“ pochvaloval si tah, který v bundesligovém střetnutí udělal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Zdeněk Ščasný během předzápasového tréninku před utkáním Evropské ligy s Schalke.

Článek
Fotogalerie

Jeho letenský kolega podobnou možnost v nadcházejícím souboji Sparty se Schalke mít nebude. Po utkání s Tripolisem moc mluvil a disciplinární komise UEFA mu zakázala přístup na lavičku na dva zápasy Evropské ligy.

I číslo sedačky musí Ščasný nahlásit

Svůj tým tak bude muset Zdeněk Ščasný opustit hned, jak s ním přijede na stadión Schalke. Zamíří do VIP boxů, dostane sedačku na tribuně a s asistenty nebude smět komunikovat. Ani před utkáním, natož pak v jeho průběhu. A je úplně nemyslitelné, aby snad přišel do kabiny o přestávce.

„Mobil nepřichází v úvahu, vysílačka také ne. Dokonce musíme delegátovi nahlásit číslo sedačky, na níž bude náš trenér sedět, aby ho mohl namátkově kontrolovat a sledovat, zda s lavičkou nekomunikuje," potvrzuje mluvčí Sparty Ondřej Kasík, že restrikce vůči potrestanému trenérovi Ščasnému jsou tvrdé. Na své hráče bude moci promluvit až deset minut po skončení zápasu.

Já šel na tribunu i s asistenty, přiznal kouč Schalke

„Také jsem to párkrát zažil, ale to bylo ještě v dobách, kdy jsem působil u mužstev v regionálních soutěžích," zkoušel se trenér Schalke vrátit do minulosti, kdy si teprve budoval renomé.

„V nižších soutěžích rozhodčí pochopitelně slyší daleko lépe všechno, co se řekne na lavičce. Ale tenkrát to byl omyl, nijak jsme ho neuráželi, ani na něho nic hanlivého nepokřikovali."

S přibývajícími léty se Breitenreiter už dokázal ovládat a krotit, když však trénoval Paderborn, musel na tribunu zase.

"A dokonce s oběma asistenty, protože nás tam poslal všechny tři. Byl to důležitý zápas, v němž nám šlo o postup do bundesligy, ale i tehdy to byl od sudího falešný verdikt," ujišťuje kouč Schalke, že na scéně velkého fotbalu zmoudřel a vytočit se nenechá.

Handicap to je. A velký!

„Samozřejmě že je velký rozdíl, když hlavní trenér na lavičce sedí a když na ní chybí. My třeba ve vzpomínaném sobotním zápase s Herthou mohli po vyrovnávací brance soupeře přeskupit obranný val, poslat na hřiště Höjbjerga a ve druhé minutě nastavení jsme se dočkali vítězné trefy. A o tom všem jsem musel na lavičce po konzultaci se svým štábem rozhodnout já," připouští Breitenreiter, že Ščasného absence na lavičce bude pro Spartu představovat velký handicap.

"Ale i tak si musíme dát na Pražany pozor a podat ve čtvrtečním střetnutí top výkon. Viděl jsem Spartu několikrát a poznal jsem, že je to mužstvo s velkými mezinárodními zkušenostmi. Brání velice kompaktně, ale přitom díky rozestavení je naladěna a nachystána na rychlé brejky. Hlavně levá strana její sestavy je velice nebezpečná. Nebezpečný Frýdek a před ním rychlý a s balónem dobře pracující Krejčí," varoval trenér Schalke Breitenreiter své svěřence před sebemenším podceněním českého protivníka, na jehož síle nic neubere ani absence kouče Ščasného na lavičce.

Jak dopadne zápas Sparty se Schalke v Evropské lize?
Zvítězí domácí
49,8 %
Zápas skončí remízou
19,3 %
Sparta si odveze z Gelsenkirchenu tři body
30,9 %
Celkem hlasovalo 5002 čtenářů.

Reklama

Související témata: