Hlavní obsah

Ty tam jsou časy, kdy Plzeň postupovala. Rapid nám otevřel oči, přiznal kouč Viktorie

Plzeň

Chlácholit a konejšit se sice mohou, ale sami vědí, že jde o bohapusté teoretizování. Po domácí prohře s vídeňským Rapidem plzeňské putování Evropskou ligou nejspíš končí. A už v základní skupině! A to přitom dal majitel Viktorie Paclík na začátku podzimu mužstvu befelem, že ho chce vidět v pohárové Evropě i na jaře.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Trenér Plzně Karel Krejčí během utkání s Rapidem Vídeň.

Článek
Fotogalerie

„Teď už ovšem situaci ve svých rukou nemáme, protože je pro nás kritická," povzdechl si kouč Karel Krejčí, zklamaný z prohry rovnající se de facto vyřazení.

„Rozhodly naivní chyby, jichž jsme se dopouštěli a po nichž Rakušané skórovali," přiznával po partii, kterou jeho svěřenci ani doma nezvládli. „Šlo o to, kdo inkasuje první gól. Byli  jsme to my a pak už Rapid hrál, co chtěl."

Ten gól až k smíchu...

Plzeňský zmar dovršila druhá Schobesbergova branka. Upadl, přesto míč ještě trefil a ten se za Kozáčikova záda doslova došoural. „O té ani nemluvím, protože byla až k smíchu. A to přišla ve chvíli, kdy jsme vyrovnali a vytvořili si tlak. Rajtoral u ní byl. Přitom právě od něho bych čekal větší koncentraci a zodpovědnost," povzdechl si plzeňský kouč, nucený si přiznat, že ty tam jsou časy, kdy pro Viktorii bylo nemyslitelné, aby končila už ve skupině.

„Jenže zápasy se španělský Villarrealem a vídeňským Rapidem nám otevřely oči. Přitom právě konfrontace s Rakušany hratelná byla, o tom jsem přesvědčený. Jenže to bychom nesměli tolik chybovat a museli mít větší kvalitu a efektivitu v útočné fázi," věděl, že český mistr zažil tvrdé procitnutí.

Co mívala Plzeň, to šlechtí Rapid

„Je to o větší náročnosti, o které mluvím pořád dokola. Doufám, že i pro hráče jde o poučení, aby na sobě dál pracovali. Ale poučení je to i pro nás, protože konkurenci v kádru je zapotřebí zvýšit. A také najít hráče, který by kabinu řídil a vedl. Prostě nahradit ´faktor Horváth´, který chybí," zamýšlel se nad příčinami předčasného plzeňského konce na evropské pohárové scéně a netajil, že Rapid mu naopak imponoval.

„Týmový projev, hlad, to, jak šel za vítězstvím a postupem, by mělo oslovit nás všechny. Jeho fotbal mě oslovil," byl nucen s jistou hořkostí přiznat, protože právě tyto vlastnosti šlechtily a ctily v minulosti Plzeň.

„Teď už nám půjde jen o to skupinu dohrát se ctí a pokusit se o nějaké body," bylo Krejčímu jasné, že v zázraky těžko může doufat. Výhra nad Villarrealem o dva góly a vítězství v Minsku by se totiž zázraku rovnalo. Zvláště, když Plzeň by v současné konstelaci potřebovala i pomoc Rapidu.

Reklama