Hlavní obsah

V titul jsem věřil už po podpisu smlouvy, říká Poborský

Karel Felt

Pražská Sparta po roční pauze znovu vládne českému fotbalu. "Je to skvělé, ale nesplnili jsme druhý úkol - uspět v pohárové Evropě," našel v rozhovoru pro Právo kazy na skončené sezóně Karel Poborský. Letenský kapitán se stal nejlepším hráčem ročníku podle sestav Práva. "To mě těší, ale upřednostňuji kolektivní úspěchy," řekl.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Kapitán Sparty Karel Poborský s pohárem pro vítěze 1. fotbalové ligy.

Článek

Podle počtu zařazení do sestav kola jste se stal nejúspěšnějším hráčem ročníku. Co pro vás znamenají taková ocenění?

Osobních ocenění si vážím, protože jsou povzbuzující, ale svým způsobem i zavazující. Sám však upřednostňuji kolektivní úspěchy, takže titul se Spartou pro mne má větší cenu.

Mistrem jste se stal už v roce 1996 se Slavií, lze tato prvenství v lize nějak srovnat?

Nelze, protože se rodila v odlišných podmínkách. Tenkrát jsem byl jeden z mladíků ve Slavii. Měli jsme dobré mužstvo, které hrálo výborně v lize i v Poháru UEFA. Tentokrát jsem měl větší odpovědnost, víc se ode mne čekalo. Cesta za tím letošním titulem byla náročnější, o to víc si ho vážíme.

Kdy jste uvěřil v titul se Spartou?

Bez nadsázky už při loňském letním podpisu smlouvy. Byl to cíl mužstva, jiná cesta neexistovala.

Sparta však měla dva hlavní cíle. Ten druhý, účast v Lize mistrů, jste nesplnili...

Dodnes nás to mrzí. Nakonec jsme nezvládli ani Pohár UEFA. Tato sezóna tak není stoprocentně úspěšná.

Ani v Gambrinus lize jste nehráli vždy pro oko diváka. Čím si vysvětlujete výkyvy?

Kádr mužstva se hodně změnil, odešli zkušení fotbalisté, noví se museli s mužstvem sžít. Přišla zranění. Na Spartu jsou všichni vždycky nažhavení a hrají na hranici svých možností. To není výmluva, ale skutečnost. Některé zápasy jsme nezvládli podle našich představ. Výkyvů jsme si vědomi a všichni víme, že musíme na zlepšení hodně popracovat.

Kam byste zařadil anglický titul s Manchesterem United?

To je úplně něco jiného. Samozřejmě, že patří k mým největším úspěchům, stejně jako stříbro z mistrovství Evropy a dva české tituly.

Bude podzimní Sparta silnější než jarní?

Věřím, že ano, ale o tom můžeme teď hovořit jen teoreticky. Všechno se ukáže až na hřišti. Někdy totiž ani nejsilnější nevyhraje, ale každý zápas začíná 0:0. Věřím, že budeme mít i potřebný kousek štěstí. Alespoň co se týká losu třetího předkola a postoupíme minimálně do základní části Ligy mistrů.

Reklama

Související témata: