Hlavní obsah

Lokvenc: Trapattoni mě v Salcburku dál chce, na repre už nemyslím

SALCBURK

Na podzim vysedával český útočník Vratislav Lokvenc na lavičce a trápil se. V jarní části ale po zranění spoluhráče Zicklera proklouzl do základní sestavy Salcburku a pěti góly v sezóně výrazně přispěl k tomu, že se ambiciózní rakouský klub raduje ze zisku mistrovského titulu už pět kol před koncem ligy.

Foto: archiv

Vratislav Lokvenc

Článek

Přestože rozhodující víkendové utkání s Austrií Vídeň (2:2) Lokvenc opět proseděl na střídačce, ze spekulací o jeho odchodu prý sešlo. Kouč Giovanni Trapattoni dál stojí o jeho služby a probuzený kanonýr plánuje strávit v cizině zbytek své kariéry. Na návrat do české reprezentace už nepomýšlí.

"Reprezentace je pro mě na devadesát devět celých devět procent uzavřená kapitola," řekl v pondělí v telefonickém rozhovoru s ČTK Lokvenc, který se po sedmi letech dočkal svého premiérového titulu po odchodu z pražské Sparty.

Bouřlivější oslavy prý zažil v letenském dresu. "V Čechách si to umějí lidé víc užít a vychutnat. Každý titul je pěkný, ale ty sparťanské oslavy byly asi nejlepší. Také to může být tím, že tady v Salcburku je hodně cizinců, s nimiž si jazykově tolik nerozumíme," přemítal Lokvenc.

Plno emocí po zápase

Ihned po utkání s Austrií, v němž stačila Salcburku remíza, prý hráči slavili s klubovým vedením. "Po zápase bylo plno emocí. Přesunuli jsme se do V.I.P., všude bylo plno jídla a pití. Ale nebylo to zas nic velkýho, prostě normál," uvedl třiatřicetiletý dlouhán. Společně s dalším českým legionářem Patrikem Ježkem odcházeli domů kolem třetí hodiny ranní, Karel Piták prý ještě zůstal. "Zbytek kluků šel někam na diskotéku, tak nevím, jak dopadli," smál se český forvard.

V zisk mistrovského poháru prý začal věřit zhruba po třetím jarním kole. "Začali jsme na jaře výborně. Navíc na podzim nebyli favoriti v top formě. Austria a Rapid nehrály dobře, my měli mnohdy i nezbytné štěstí," snažil se Lokvenc najít příčiny jednoznačné dominance svého klubu v rakouské lize. "Austria ale s námi sehrála v sobotu v porovnání s podzimem výborný zápas. Posílila se a dost se zvedla," naznačil, že v příštím ročníku bude nejspíš tým z hlavního města Salcburku šlapat na paty.

Hráči dostali po zisku titulu tři dny volna, po nichž se začnou připravovat na zbývající ligová kola. V sobotu čeká Salcburk GAK Štýrský Hradec a Lokvenc doufá, že by Trapattoni mohl změnit svoji herní filozofii a postavit do zahajovací jedenáctky dva útočníky. "V sobotu proti Austrii každý čekal, že budeme hrát na dva hroty, ale on zas postavil jen jednoho. Teď nám říkal, že na konci bude trochu experimentovat, takže věřím, že bych mohl nastoupit," přál si bývalý sparťan.

Někdy kouče nechápe

Trapattoniho považuje za největší trenérskou osobnost ve své kariéře, ale někdy se prý v něm těžko vyzná. "Někdy ho příliš nechápu. Karel, Patrik i já jsem odehráli dobré zápasy, ve třech nám to klapalo, a on nás pak nepostaví do základní sestavy. Nikdo z nás tří nemá svoji pozici jistou," uvedl Lokvenc. Češi přitom patřili v minulých kolech k hlavním tahounům týmu. "Jestli má něco proti Čechům, nevím. Ale občas si nás plete se Slováky," podotkl s úsměvem urostlý útočník.

Přesto se jeho pozice oproti nevydařenému podzimu, kdy většinou začínal na lavičce náhradníků, výrazně vylepšila. "Jaro bylo dobrý, nastupoval jsem, dával jsem góly. Měli jsme nějaká jednání a Trapattoni mě tu chce mít. Jako s člověkem s ním absolutně žádný problém nemám, jde spíš o to, že hrajeme jen na jednoho útočníka," pokračoval Lokvenc.

Navzdory podzimním spekulacím tak bude dál působit v Salcburku. "Chci co nejdéle zůstat tady, nebo v jinde v zahraničí. Do české ligy se mi zpět moc nechce, leda po skončení kariéry někde hrát pro zábavu," uvažoval bývalý reprezentant.

Jeho nynější zaměstnavatel chce teď důstojně dohrát probíhající ročník rakouské ligy a v létě se na druhý pokus dostat do základní skupiny Ligy mistrů. "Hodně bude záležet na losu. Loni jsme vypadli s Valencií, i když jsme ji doma porazili," připomněl Lokvenc. "Určitě nás čeká těžký soupeř, protože nebudeme nasazení. Kdybychom ale přece jen dostali někoho lehčího, věřím, že ve skupině bychom něco uhráli. Hlavně doma na umělé trávě jsme silní, i když já ji nemám moc rád," dodal.

Reklama

Související témata: