Hlavní obsah

Jarošík po sezóně v Celtiku myslí na návrat do Premier League

LHOTA/PRAHA

Fotbalista Jiří Jarošík letos vyhrál už sedmý ligový titul, na konci května navíc povedenou sezónu ve slavném Celtiku Glasgow okrášlil i ziskem Skotského poháru. Přesto si dokáže představit, že by po jedné sezóně Skotsko opustil a znovu si hledal nové angažmá. Pokud by si devětadvacetiletý záložník mohl vybírat, nejraději by se vrátil do anglické ligy, kde už v minulosti působil v týmech Chelsea a Birminghamu City.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jiří Jarošík na reklamní akci Petra Čecha

Článek

"Anglická liga je v mých očích nejkvalitnější soutěží na světě, proto mě docela láká si v ní zase zahrát," řekl ČTK Jarošík. Ten se v neděli ve Lhotě na Kladensku společně s Petrem Čechem, Markem Heinzem, Tomášem Hübschmanem či Davidem Rozehnalem zúčastnil exhibičního zápasu.

Jarošík do Celtiku zamířil před sezónou z Birminghamu City, kde byl na hostování z londýnské Chelsea. Někdejší opora Liberce, Sparty či CSKA Moskva prý z Glasgow, kde loni podepsal tříletou smlouvu s opcí, rozhodně nechce za každou cenu utíkat. Přesto je z jeho slov cítit, že by se změně působiště zřejmě nebránil.

"Celtic je velkolub se vším všudy, hrát každý domácí zápas před šedesátitisícovou návštěvou bylo obrovským zážitkem. A navíc jsme měli i velmi úspěšný rok, protože jsme udělali dva poháry a postoupili i ze základní skupiny Ligy mistrů," vypočítal Jarošík, který v Celtiku získal už svůj sedmý titul ve čtvrté zemi.

"Ale na druhou stranu si zase myslím, že třeba ta anglická liga by mi asi dala víc. Ve Skotsku je to přece jenom hlavně o bojovnosti, v Anglii jsem se prostě herně i v osobním životě cítil o něco lépe, i když jsme třeba s Birminghamem loni sestoupili, což byla velká škoda," řekl třiadvacetinásobný reprezentant.

V úvahu připadá Anglie, nebo Rusko

K Jarošíkovi se už během jara donesly zvěsti o zájmu Tottenhamu Hotspur a Manchesteru City. "Kdyby třeba vyšel Tottenham, bylo by to velmi zajímavé. Je to ambiciózní klub, hraje pravidelně v horní polovině tabulky a hlavně velmi dobrý fotbal," konstatoval Jarošík, kterému dojem z první sezóny v Celtiku pokazilo i zranění stehenního svalu. Kvůli tomu třeba ani nenastoupil ve finálovém utkání Skotského poháru proti Dunfermline.

"Z toho zranění jsem byl špatný, ale hrát se s tím prostě nedalo. Vůbec jsem nemohl zabrat, zrychlit, nic. Jsem schopný s tím odehrát exhibici ve Lhotě, ale ve skotské lize jsem byl v mém stavu bez šance," pousmál se hořce Jarošík. "I během dovolené se té noze budu muset hodně věnovat, abych se definitivně uzdravil," líčil vicemistr Evropy do 21 let z roku 2000.

Ještě než odjel před koncem sezóny z Glasgow, promluvil si o své situaci s koučem Gordonem Strachanem. Pokud byl Jarošík zdravý, většinou jej trenér stavěl do základní sestavy. A i teď mu potvrdil, že v jeho plánech figuruje i pro další sezónu. "Trenér by mě určitě chtěl udržet. Ale já jsem mu zase řekl, jak cítím situaci já," uvedl Jarošík.

Pokud by opravdu ze Celtiku odešel, zajímaly by jej prý pouze dvě destinace. Vedle Anglie by podle svých slov byl ochoten uvažovat i o návratu do ruské ligy, kde zářil po přestupu ze Sparty v letech 2003 až 2005 jako klíčová postava CSKA Moskva. A Jarošík svůj možný comeback na východ úplně nevyloučil.

"Kdybych měl ze Celtiku přestoupit, nejraději bych šel někam, kde to už znám. Nerad bych šel do neznáma a začínal zase někde úplně od nuly. Takže by v úvahu přicházely Anglie, nebo právě to Rusko," vysvětloval Jarošík. "V Rusku mám docela dobré jméno, ale kdybych tam šel, asi bych volil některý z moskevských klubů," dodal.

Reklama

Související témata: