Hlavní obsah

V Barceloně přišlo na půlnoční fotbal 80 tisíc fanoušků

EVROPA

Fotbal po půlnoci? Proč ne, řekli si funkcionáři fotbalového gigantu z Barcelony. Chtěli tak zabránit exodu zahraničních posil, povolaných k víkendovým kvalifikacím. Přesto se museli obejít bez pěti Nizozemců. Do hlediště stadiónu Nou Camp si i přes pokročilou hodinu našlo cestu 80 tisíc diváků, aby viděli remízu se Sevillou.

Foto: Internet

Barcelonský Nou Camp byl solidně zaplněn i v noci (archivní snímek).

Článek

Katalánský klub původně navrhoval, aby byl zápas sehrán v pondělí. Na to ale Sevilla, která hrála jedno utkání v neděli, nepřistoupila a pravidla jí dala za pravdu, protože podle nich musí mezi dvěma zápasy uplynout více než osmačtyřicet hodin. Barcelona proto stanovila termín na dnešní půlnoc. V sestavě chyběli Nizozemci Patrick Kluivert, Philip Cocu, Michael Reiziger, Mark Overmars a Giovanni van Bronckhorst, kteří včera odcestovali na přípravný kemp s reprezentací. Barceloně zůstali alespoň turecký brankář Rüstü Recber a portugalský útočník Ricardo Quaresma.

Aby klub nalákal fanoušky, nabídl jim vstupenky za poloviční cenu a navíc zdarma občerstvení. "Přeju si jen, aby mi tam hráči neusnuli," nechal se slyšet kouč Barcelony Frank Rijkaard.

To se podařilo. Fanoušci viděli dva góly a zejména ten z kopačky Brazilce Ronaldinha, který stanovil remízu 1:1 byl brilantní. Mistr světa ve španělské lize premiérově zavěsil po necelé čtvrthodině druhé půle poté, co se proháčkoval kolem dvou hostujících obránců. Barcelona ale už od desáté minuty prohrávala po penaltě Josého Antonia Reyese.

Beckham přihrával a zranil se

Také slavný Real Madrid zachraňoval bod, navíc až v úplném závěru. Teprve čtyři minuty před koncem poslal po rohu Davida Beckhama míč hlavou do sítě domácího Villarrealu náhradník Antonio Nuněz, a oslavil tak svůj ligový debut v barvách Bílého baletu. Jeho branka byla odpovědí na trefu Sonyho Andersona z 73. minuty, přičemž autor gólu rovněž přišel na hřiště až v průběhu zápasu.

Ostře sledovaný Beckham sice nenavázal na svůj skvělý vstup do sezóny, kdy v novém dresu slavil v sobotu už po třech minutách gól do sítě Betisu, ale nakonec měl prsty alespoň ve vyrovnávací brance. Přivodil si však také drobné zranění třísla, které jej nicméně podle jeho slov nevyřadí ze sobotní kvalifikace proti Makedonii. Zřejmě hůř je na tom Francouz Zinedine Zidane, který musel už po půlhodině zápasu opustit hřiště.

Dnes je na programu dalších šest zápasů.

Výsledky - 2. kolo
Barcelona - FC Sevilla 1:1 (58. Ronaldinho - 10. Reyes z pen.), Osasuna Pamplona - Valencie 0:1 (51. Baraja), San Sebastian - Vigo 1:1 (37. Kovačevič - 63. Miloševič), Villarreal - Real Madrid 1:1 (73. Anderson - 86. Nuněz).

Porto ukončilo neporazitelnost Sportingu

Čtyři góly utržil Sporting Lisabon na hřišti obhájce titulu FC Porto, ačkoliv ve dvou předchozích zápasech neprohrál. Šampioni se výhrou 4:1 posunuli na druhé místo tabulky za jediný zbývající stoprocentní tým Marítimo Funchal, Sporting klesl na šestou pozici.

Cestu vítěze Poháru UEFA za úspěchem v prestižním úterním duelu zahájil už ve třetí minutě Brazilec Derlei Silva. Další gól sice přišel až po změně stran, ale Litevce Edgarase Jankauskase brzy napodobil Manicho Ribeiro a na snížení Brazilce Fabia Rochembacka ještě stihl odpovědět jihoafrický internacionál Benni McCarthy z penalty.

Dnes večer se hraje zápas Gil Vicente - Pacos Ferreira, zbývající duel třetího kola Académica Coimbra - Benfica Lisabon byl odložen na 29. října.

Výsledek - 3. kolo
FC Porto - Sporting Lisabon 4:1.
Tabulka
1. Marítimo Funchal33003:09
2. Porto32107:27
3. Boavista Porto32103:07
4. Nacional Funchal32016:16
5. Braga32013:26
6. Sporting Lisabon32017:76
7. Benfica Lisabon21102:04
8. Coimbra21013:23
9. Pacos Ferreira21011:23
. Alverca31021:23
11. Beira Mar31021:33
. Moreirense31021:33
. Guimaraes31021:33
14. Gil Vicente20111:21
15. Belenenses20113:51
16. Rio Ave30121:31
17. Leiria30121:41
18. Amadora20111:51

Letem fotbalovým světem

RAKOUSKO: Admira uzavřela dvouletou smlouvu se záložníkem Vladimirem Jugovičem. Čtyřiatřicetiletý fotbalista ze Srbska a Černé Hory, jehož manželka pochází z Rakouska, patřil v 90. letech mezi největší hvězdy tehdejší jugoslávské reprezentace a naposledy působil ve francouzském Monaku.

Jugovič, který s CZ Bělehrad a Juventusem Turín dvakrát vyhrál Ligu mistrů, v Monaku hrál jen za rezervní tým a v Rakousku se chce vrátit zpět na mezinárodní scénu. "Přicházím sem, abych neztratil svou dobrou pověst," vysvětlil Jugovič.

SKOTSKO: Nizozemský fotbalista Ronald de Boer nestihne kvůli zranění a následné lehčí operaci kolena začátek Ligy mistrů. Třiatřicetiletý záložník bude skotskému týmu Glasgow Rangers chybět až šest týdnů.

Trenér skotských šampionů Alex McLeish označil De Boerovu absenci za velkou ztrátu. "Lékaři nám řekli, že Ronald nebude hrát čtyři až šest týdnů. Ztráta tak kvalitního hráče je samozřejmě nesmírně citelná," zoufal si kouč Rangers, který nicméně věří, že v říjnovém programu Ligy mistrů už bude mít zkušeného nizozemského fotbalistu opět k dispozici.

Glasgow Rangers mají v základní skupině E za soupeře VfB Stuttgart, Manchester United a Panathinaikos Atény.

Reklama