Hlavní obsah

O gólmana Černého se prý přetahují velkokluby Rangers a Celtic

PRAHA

Slavné fotbalové kluby z Glasgow Celtic a Rangers možná v letním přestupním termínu svedou velkou bitvu o českého brankáře Tomáše Černého, který během sezóny zazářil v provinčním skotském klubu z Hamiltonu. Třiadvacetiletý kmenový hráč Olomouce v něm je do konce sezóny na hostování a už nyní se hovoří o tom, kde bude pokračovat Černého kariéra. Vyloučena prý ani není varianta, že se Černý vrátí na Hanou.

Foto: www.acciesfc.co.uk

Český brankář Tomáš Černý v brance Hamiltonu

Článek

Skotské vydání deníku The Sun však v úterý přišlo s informací, že by bývalý hráč české jednadvacítky mohl odejít do Celtiku Glasgow, který by prý Černého rád získal do svých služeb. Ten samý zájem však prý má i odvěký městský rival Celtiku, tým Rangers.

"Nás ještě nikdo nekontaktoval. Ale nejsme padlí na hlavu, abychom někomu, kdo pro nás odvedl hodně práce, bránili v odchodu na tak atraktivní angažmá a připravili ho o takovou šanci," řekl ČTK ředitel olomoucké Sigmy Jiří Kubíček.

Podle Kubíčka je nyní ve hře několik variant. Černý může dál pokračovat v Hamiltonu, pokud skromný klub do 30. května uplatní přestupovou opci ve výši 200 tisíc eur. Tu Olomouc zakotvila do smlouvy loni, když Černý jako takřka neznámý hráč s jediným ligovým startem v české soutěži odcházel do Skotska na zkoušku.

Černý chce Hamiltonu oplatit důvěru

Černý však v Hamiltonu oslnil a také díky němu se klub drží šest bodů nad sestupovým pásmem. Hamilton vedle zaplacení opce ale ještě ke stálému angažování Černého potřebuje, aby s přestupem souhlasil i sám český brankář. Ten se v minulosti už nechal slyšet, že by Hamiltonu rád oplatil důvěru právě tím, že v klubu, kde na sebe upozornil, zůstane déle než jednu sezónu.

Situaci kolem brankáře ale už sondují i věhlasnější týmy. O zájmu Rangers se mluví už od února, teď se do souboje o Černého zapojil i Celtic. Jeho hlavní skaut Ewan Chester o víkendu sledoval duel Hamiltonu s Dundee, v němž sice domácí prohráli, ale výkon Černého byl znovu vyzdvihován. Celtic se připravuje na to, že jej v létě možná opustí polský reprezentant Artur Boruc. Už v předstihu sice získal právě z Dundee Borucova krajana Lukasze Zalusku, ale Černý by prý pomohl k vytvoření nové velmi silné brankářské dvojice.

Může však nastat i varianta, že se Černý po roce vrátí do Olomouce. Pokud by se nedohodl na pokračování v Hamiltonu, patřil by znovu Sigmě, kde má smlouvu platnou ještě na další rok. "My bychom ho tady určitě uvítali s otevřenou náručí. Už jsme se bavili také o prodloužení smlouvy a zřejmě bychom mu nabídli také lepší podmínky než Hamilton. Všechno ale bude odvislé od postupu Hamiltonu a také postoje Tomáše," zdůraznil Kubíček, že Olomouc není "první na tahu".

Reklama

Související témata: