Hlavní obsah

Fukal v rakouské lize znovu ožil a pomohl zachránit Kapfenberg

VÍDEŇ

Roztrpčený mizel Milan Fukal z české fotbalové scény, záhy ale zase nalezl pohodu coby pilíř obrany Kapfenbergu, nováčka, který se až nečekaně lehce udrží v rakouské lize. „Jsem absolutně spokojený, takový první rok v novém angažmá jsem po té mé anabázi nečekal,“ říká Fukal.

Článek

Osud řady fotbalistů, kteří se vrátili do Čech, potkal před časem i jeho v Jablonci. Týmu se nevedlo, bojoval o záchranu. A Fukal minulé jaro už nenastupoval, přidaly se potíže s kolenem. „Do září jsem nehrál. Vlastně tři čtvrtě roku, ale v Rakousku jsem se postavil na nohy,“ říká.

Přiznává však, že nepočítal s tak hladkým vzestupem. „Bylo to tím těžší, že mužstvo po postupu moc neposílili. Ale chtěli jsme se udržet, třeba jen na devátém místě o skóre. Nakonec je to pohoda, zachráněni jsme už delší dobu. Porazili jsme i mistrovský Salcburk,“ rozplývá se zadák sedmého týmu ligy.

Pohodu potvrdila i páteční přestřelka (3:3) se Sturmem. Kapfenberg ve štýrském derby prohrával 0:1, český stoper srovnal svým třetím gólem sezóny. „Moje trefa? Klasika. Patrik Siegl dal přímý kop ze strany na zadní tyč a já to měl lehké, Patrik sám pak parádně snížil na 2:3,“ líčí. „Neměli jsme co ztratit, zato soupeři jde o Evropskou ligu,“ dodává.

Fukal bude s týmem slavit své narozeniny

Vyrovnání skóre v závěru zápasu už zapadlo do oslav jeho 34. narozenin, připadajících na sobotu. „Mančaftu jsem slíbil, že když neprohrajeme, jdeme na večeři. Tak vyrazíme, ale až tento týden.“

Po utkání mířil domů na sever Čech. „Od února jsem tam nebyl,“ říká. Na rozdíl od Siegla, který to má na Moravu kousek, je v Rakousku i s blízkými – manželkou a dvěma dcerkami. „Já to mám šest hodin, na dojíždění to není,“ podotýká Fukal.

V Kapfenbergu našel pohodu nejen u fotbalu. „Jezdím na kole i na in-line bruslích, pro rodinu je okolí ideální na courání,“ líčí, jak se baví v místě sportu zaslíbeném. „Hrají tu basketbalovou ligu, hokej. Na dvacetitisícové městečko skoro zázrak.“

Ale fotbal předčí vše. I díky Čechům. „Hostuje tu i mladý Míra Štěpánek z Hamburku, patří k nám i Slovák Susko,“ připomíná gólmana celku. „Potkáváme se i mimo hřiště. Chodíme na přenosy z Ligy mistrů.“

Menší počet týmů v soutěži si pochvaluje

Jaká je rakouská liga? „Měřítkem je, kolik klubů je úspěšných v Evropě. Řekl bych, že je tedy plus minus stejná jako česká,“ míní. Vnímá výhody menšího počtu účastníků. „Deset jich tu stačí. V Rakousku není v regionech tolik týmů. U nás je hned u sebe třeba Jablonec a Liberec, ale je na odbornících, aby vyhodnotili, co lze ufinancovat,“ říká bývalý reprezentant, jenž oblékal i dres Hamburku a Mönchengladbachu.

Kde odkope další sezónu? „Smlouvu jsem ještě neprodloužil, i když mi nabízejí tříletou. Pak i práci v klubu. Ve čtyřiatřiceti je to zajímavé, skoro rarita. Ale ozval se i ambiciózní tým z druhé německé ligy,“ přemítá o budoucnosti.

Přes trpký konec v Jablonci nevylučuje ani návrat do české fotbalové reality. „Pokud by se někdo ozval, je to na úvaze. Jablonec to asi bude těžko, mrzelo mě, že se objevovaly názory, že se to angažmá nepovedlo. Všude jinde by se asi klub choval k odchovanci jinak.“

Reklama

Související témata: