Hlavní obsah

Ujfaluši si vyprosil přestup do Fiorentiny

HAMBURG

Po fotbalovém Euru byl o mnoho českých fotbalistů velký zájem. Očekávaná přestupní smršť se ale nekonala. Klub měli změnit Baroš, Rosický, Koller nebo Jankulovski, ovšem zatímco v jejich případech zůstává vše při starém, nový dres oblékne obránce Tomáš Ujfaluši. Šestadvacetiletý stoper přestoupil z Hamburku do týmu nováčka italské Serie A Fiorentiny.

Foto: ČTK

Tomáš Ujfaluši (vpravo) v dresu Hamburku.

Článek

Německý klub podle agentury SID dostane za reprezentačního beka částku pohybující se okolo 7,5 miliónu eur, tedy zhruba 237 miliónů korun.

Zvolili ho kapitánem, přesto odešel

O Itálii se v souvislosti s Ujfalušim hovořilo poměrně často. Vedle Fiorentiny projevily zájem i velkokluby z Milána nebo Juventus Turín. Ale dlouhé váhání je ze hry vyřadilo. Navíc se zdálo, že z přestupu sejde, když Ujfalušiho zvolili předminulý týden spoluhráči za nového kapitána. Jenže někdejší obránce Olomouce si změnu dresu vymodlil.

"Poprosil jsem vedení, ať mě nechá odejít. Vždyť přestupem do Itálie si splním svůj dětský sen. Taková nabídka jako od Fiorentiny přichází jednou za život," prohlásil Ujfaluši. Do německého klubu odešel po devítiletém působení v Olomouci v prosinci 2000 a od té doby v bundeslize odehrál 105 zápasů a třikrát se radoval ze vstřeleného gólu.

V Hamburku jeho odchodu, který byl stvrzen v pátek pozdě v noci, litují. "Sportovně i lidsky je to pro nás velká ztráta, kterou potřebujeme urychleně zacelit. Částku za jeho přestup ihned investujeme do získání náhrady," prohlásil sportovní šéf klubu Dietmar Beiersdorfer.

V národním týmu Ujfaluši dosud odehrál 30 zápasů a vstřelil dvě branky. Pod trenérem Karlem Brücknerem patří do základní sestavy, na nedávném evropském šampionátu nechyběl s výjimkou zápasu s Německem, v němž hráli náhradníci, ani minutu. Vedle bronzu z Portugalska má ve sbírce i stříbro z mistrovství Evropy jednadvacítek z roku 2000.

Návrat mezi elitu

Fiorentina se mezi italskou elitu vrátila po pádu do čtvrté ligy. Před dvěma lety prakticky po 76 letech existence zkrachovala, změnila název a s nově příchozí obuvnickou firmou i majitele. Ten se postaral o rychlý comeback a nyní buduje nový tým.

V létě už získal Japonce Nakatu i talentovaného španělského kanonýra Portilla. V renesančním městě chtějí navázat na dva tituly i triumf v PVP z roku 1961. Ještě na konci 90. let hrál Ligu mistrů, tehdy její barvy oblékal jiný český stoper Tomáš Řepka.

Reklama

Související témata: