Hlavní obsah

VIDEO: Míč byl jasně za čárou, jen sudí to neviděli. Obrali nás o výhru, naříkají ve Skotsku

Edinburgh

Hořkou pilulku museli spolknout fotbalisté Hibernian: jejich vítěznou trefu z derby proti Heart of Midlothian v nejvyšší skotské lize rozhodčí neuznali, ačkoliv byl míč zřetelně celým objemem za brankovou čárou! A to o hodný kus. Jen sudí to neviděli....

Neuznaný gól ve skotské lize

 
Článek

Běžela 81. minuta zápasu týmů z Edinburghu a rozhodčí nařídil trestný kop v prospěch Hibernian ve vzdálenosti zhruba 30 metrů od branky. Útočník Leigh Griffiths se nerozpakoval a levačkou poslal míč tvrdě přímo na svatyni Jamieho MacDonalda, balón se odrazil od břevna prudce za brankovou čáru a odtud zpět do hřiště, kde ho okamžitě jeden z hráčů Heart odklidil hlavičkou do bezpečí.

Stadión vybuchl nadšením, jásot ale domácím hráčům i fanouškům uvízl v hrdle a vystřídal ho bouřlivý projev nesouhlasu: hlavní arbitr Euan Norris i asistent na čáře totiž míč za čárou neviděli a nechali pokračovat ve hře. Jejich fatální hrubku však jasně dokládá přiložené video.

„Ten míč za brankovou čárou nebyl jen těsně, překročil ji snad o celý yard (0,9144 metru, pozn. red.)," hovořil domácí kouč Pat Fenlon o „bolestivém" rozhodnutí sudích po utkání, které nakonec skončilo bez branek.

Vášnivá diskuse o zavedení videa ve fotbalu se rozpoutala zejména po neuznané trefě anglického záložníka Franka Lamparda v utkání MS 2010 v JAR proti Německu, na loňském evropském šampionátu zase vzbudil rozruch neuznaný gól Ukrajinců proti Anglii. Vedení světového fotbalu nakonec ustoupilo a z rozhodnutí FIFA bude na mistrovství světa 2014 v Brazílii využita technologie na hlídání brankové čáry.

Také ve Skotsku se pro příští sezónu zvažuje zavedení pomocných systémů, pro Griffithse však příliš pozdě. Jeho nádhernou dalekonosnou trefu si historie jako vítězný gól pamatovat nebude...

Reklama

Související témata: