Hlavní obsah

Chyběla zodpovědnost, káral Vrba kapitána Horvátha po loučení s Evropou

Istanbul

Mrzutý až běda byl po krachu nadějí na čtvrtfinále Evropské ligy plzeňský trenér Pavel Vrba. Jeho svěřenci ve čtvrteční noci v Istanbulu remizovali 1:1, což v součtu s domácí prohrou znamenalo konec západočeského tažení pohárovou Evropou. „V turecké odvetě jsme byli lepší, ale v součtu obou duelů postoupil lepší celek," prohlásil smířlivě Vrba.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Gestikulující plzeňský kouč Pavel Vrba.

Článek
Fotogalerie

K postupu při střele Limberského do tyče chybělo jen pár centimetrů, měli jste za stavu 1:1 i další příležitosti. Jak daleko jste ve skutečnosti byli k postupu?

Musíme naše měření s Fenerbahce hodnotit jako dvojzápas. Doma jsme nehráli, jak bychom si představovali, což bylo rozhodující. Musím říct, že v Istanbulu jsme ukázali naši tvář. Ale dostali jsme strašně laciný gól. Byli jsme potrestáni za špatnou rozehrávku a nedůrazné řešení situace ve velkém vápně.

Gól jste inkasovali po nepochopitelné ztrátě Pavla Horvátha ve vlastním pokutovém území. Vyčítal jste mu celou situaci?

V šatně jsem o přestávce vysvětloval, že pokud jsme ve velkém vápně otočení zády do hry, nesmí se hrát na mnoho doteků, ale je třeba řešit situaci na jistotu. Na Pavla ale podle jeho tvrzení někdo volal, že je sám, což je samozřejmě chyba spoluhráče, který situaci daným způsobem vyhodnotil.

Doplatili jste v daný okamžik na skutečnost, že Horváth se v každé situaci snaží o konstruktivní řešení? Byl by vývoj jiný, kdyby na jeho místě stál někdo ze spoluhráčů?

Já nechci, aby hráči prali balón bezhlavě pryč. Nabádám kluky, aby hráli fotbal. Pokud nemáte podporu od obrany, nemůžete velkým mužstvům konkurovat. Ukázali jsme, že máme tvořivé hráče v defenzívě. Byli jsme silní, protože jsme se už od obránců nebáli kombinovat. Řezník a Limberský předvedli fantastický výkon. Oba chtěli hrát fotbal.

Jak měl Horváth situaci, po níž jste inkasovali jediný gól znamenající v konečném součtu postup Fenerbahce, vyřešit?

Musíme se chovat zodpovědně, nesmíte udělat chybu. Soupeři na evropské úrovni jsou ve velkém vápně v dostatečném počtu, není to jako v české lize, že jsou před brankou dva nebo tři protihráči. Při konfrontaci s týmem jako Fenerbahce je v pokutovém území pět nebo šest protivníků, každá chyba je potrestána.

Postoupil z vašeho pohledu do čtvrtfinále lepší tým?

Pokud vezmu oba zápasy, postoupil lepší. Fenerbahce bylo v Plzni fotbalovější, my jsme byli lepší v Istanbulu. V součtu však dali Turci dva góly, my jsme vstřelili jeden, což je rozhodující ukazatel. Ale v Istanbulu jsme ukázali, proč je Plzeň momentálně na čele ligové soutěže a proč se dostala daleko v Evropské lize.

Reklama

Související témata: