Hlavní obsah

Trenér O'Neill po sezoně opustí Celtic, nahradí ho Strachan

PRAHA

Trenér Martin O'Neill po této sezoně ukončí své angažmá v Celtiku Glasgow. Jeho očekávané odstoupení ve středu na tiskové konferenci oficiálně potvrdili zástupci skotského klubu. Na lavičce ho nahradí Gordon Strachan, bývalý kouč Coventry a Southamptonu, jenž bude mít smlouvu na jeden rok.

Foto: REUTERS

Fotbalisté Celticu budou mít nového kouče - ilustrační foto.

Článek

O'Neill se rozhodl skončit z osobních důvodů. Po sobotním finále Skotského poháru, v němž se Celtic utká s Dundee United, třiapadesátiletý úspěšný kouč z klubu odejde, aby se mohl starat o vážně nemocnou manželku.

"Opouštím Celtic výhradně z osobních důvodů a je mi nesmírně líto, že odcházím za takových okolností," řekl O'Neill na tiskové konferenci. "Teď ale máme nového trenéra a ten si určitě povede dobře," dodal. Spolu s O'Neillem odstoupí i jeho asistenti John Robertson a Steve Walford.

"Ačkoli je pro nás obrovským zklamáním, že odchází, důvody, které ho k tomuto rozhodnutí vedly, plně respektujeme," řekl předseda klubu Brian Quinn. "V posledních 18 měsících se při práci musel vyrovnávat s obrovským tlakem i osobním stresem," dodal. O'Neillova manželka Geraldine je už několik měsíců v nemocnici, podle informací médií se léčí kvůli leukémii.

Ve skotské lize uzavřel O'Neill své působení o víkendu nešťastnou porážkou 1:2 s Motherwellem. Kvůli dvěma gólům soupeře v posledních dvou minutách sezony přišel Celtic o domácí titul.

Pětileté O'Neillovo angažmá v klubu ovšem provázely spíše úspěchy. Severoirský kouč přišel na lavičku Celtiku z Leicesteru v červnu 2000 a mužstvo ve své první sezoně ve funkci dovedl ke třem triumfům - v lize a Skotském i Ligovém poháru. O rok později obhájil ligový primát. V další sezoně s týmem postoupil do finále Poháru UEFA a v minulém ročníku Celtic vyhrál ligu i Skotský pohár.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.