Hlavní obsah

Jun se zatím v Trabzonsporu hlavně aklimatizuje

PRAHA

Fotbalista Tomáš Jun obléká v nové sezóně dres tureckého Trabzonsporu a hned první reprezentační sraz je přesvědčil, že cestování z Balkánu není jednoduchou záležitostí. Bývalý útočník Sparty přiletěl pozdě na pondělní sraz a nestihl společný trénink před přípravným zápasem ve Švédsku.

Foto: AC Sparta

Tomáš Jun na archivním snímku

Článek

"Musí se cestovat přes Istanbul a tam odtud není spojení zrovna ideální," povzdychl si Jun, když v úterý novinářům vysvětloval své zpoždění.

Jun dostává v Trabzonsporu dostatek na to, aby si zvykl na odlišné prostředí. Nová posila prochází důkladnou aklimatizací, kterou jí turecký klub ordinuje. Z fotbalového hlediska ale nemůže být zatím zcela spokojen, na trávník se dostává jen sporadicky.

Ve dvou ligových zápasech přišel jako střídající hráč, vyřazení Trabzonsporu z Ligy mistrů od kyperské Famagusty mohl sledovat kvůli pozdnímu zapsání na soupisku pouze z hlediště.

"Nikam nespěchám. Trenér i spoluhráči mě povzbuzují, že si nejdříve musím zvyknout na tamní podmínky a mají pravdu. Ta vedra jsou skutečně nepříjemná," uvedl Jun.

Na dres volil klasiku

V Trabzonsporu s jeho službami počítají na dlouhé období, i proto fotbalista podepsal nezvykle dlouhou smlouvu na pět let. V klubu si ho považují jako skutečné hvězdy: podle svého přání dostal rozlehlý dům přímo na pláži.

Na dres si mohl zapsat jakékoliv fotbalové jméno. "Ale to není moje výsada, tu možnost má každý. Mohl jsem si říkat křestním jménem, jak mívají ve zvyku domácí hráči, nebo jinak. Moc jsem ale nevybíral: mám tam příjmení a jednadvacítku, jako ve Spartě," svěřil se fotbalista.

K úplné spokojenosti mu chybí už jen trvalá přítomnost manželky, která se brzy do Turecka postěhuje. "Zatím by to pro ni bylo složité. Na začátku sezony jsme hodně času trávili na hotelu a byla by tam sama. To se ale už brzy změní," těší se Jun.

Reklama

Související témata: