Hlavní obsah

Useknutá hlava vyvolává vášně. Hráč byl vyloučen, fanouškům v Belgii hrozí trest

Lutych

Přivítání nebylo zrovna láskyplné. A belgický fotbalový reprezentant Steven Defour z Anderlechtu se zjevně nelehce vyrovnával s tím, čeho se mu při ligovém zápase dostalo od fandů jeho bývalého klubu - Standardu Lutych. Nakonec hrací plochu opouštěl předčasně, protože byl vyloučen. Ale trest za výtvarné dílko s useknutou hlavou hráče hrozí i fandům Lutychu.

Za zakopnutý míč byl Defour vyloučen

 
Článek
Fotogalerie

Fanoušci Standardu vystavili obří, převážně červený transparent, na kterém je maskovaný muž v jedné ruce s mečem, ve druhé s Defourovou useknutou hlavou. K tomu výstižný nápis „Red or dead" čili „Červený, nebo mrtvý."

Červená na transparentu měla odkazovat na barvu, která převažuje na dresech Standardu. Spojení s touto barvou přímo v zápase však pro Defoura bylo úplně jiné.

Viděl kartu této barvy poté, co byl podruhé napomínán, když napálil míč do publika. Sudí si to vysvětlil jako nesportovní chování. S ním i domácí diváci. Defour rychle a obratně argumentoval, že se jen snažil vyjít vstříc domácím hráčům, z nichž jeden zůstával ležet na hrací ploše. Ale bylo to marné. Musel ven. To vše ještě za stavu 0:0, Lutych nakonec vyhrál 2:0.

Červené kartě Defour nerozumí

Defour hrál za Standard do roku 2011, pak odešel do FC Porto, při návratu do Belgie loni v létě upřednostnil Anderlecht, jehož fanoušky kdysi ještě v dresu Lutychu provokoval. Ti ale příchod účastníka loňského MS v Brazílii přijali, zato ti z Lutychu se s tím smiřovali jen těžko, což potvrdili i na transparentu.

Šestadvacetiletý hráč po zakopnutí míče a vyloučení reagoval na sociálních sítích. „Omlouvám se svým fanoušků. I když té červené nerozumím."

Tím to ale zdaleka nekončí. V Belgii z toho propukla aféra. Fanouškům hrozí tresty. „Pracujeme na tom, abychom zajistili co nejvíce autorů tohoto transparentu," sdělila mluvčí belgického ministerstva vnitra. A možné flastry? Kromě pokuty pět tisíc eur (asi 139 tisíc korun) až pětiletý zákaz vstupu na stadión! Počin fanoušků Lutychu se dostal až na politickou scénu. „Bylo to nevkusné, hloupé a nepřijatelné," uvedl na sociální síti ministr zahraničí Didier Reynders.

Reklama

Související témata: