Hlavní obsah

České fotbalisty lákají bohaté turecké kluby

PRAHA

Jedině na Západ! Tak znělo přání českých fotbalistů ještě před deseti lety. Zavedený trend zlomilo milióny překypující Rusko. A dnes? Nejnovějším hitem přestupového trhu pro české fotbalisty je Turecko.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jako zatím poslední odešel do Turecka sparťan Lukáš Zelenka.

Článek

Celkem deset hráčů je momentálně na soupiskách klubů z nejvyšší turecké superligy. Nejsilnější kolonie je v Malatyasporu. Proč fotbalisté do ještě nedávno nevábné a nepřitažlivé země míří bez větších rozpaků? Hlavní slovo mají peníze.

"V Turecku mi slibují dvakrát tolik co ve Spartě, navíc čistého," říká otevřeně obránce Adam Petrouš, který dnes letí s manažerem Viktorem Kolářem do Ankary jednat o přestupu do klubu Ankaraspor BB.

Zelenka se bál

"Měl jsem z Turecka strach, ale když jsem viděl zázemí Manisasporu i bydlení, které mi nabídli, byl jsem nadšený. Berou mě tu za hvězdu, snaží se mi všemožně vyjít vstříc," přitakává Lukáš Zelenka, který by měl mít roční plat mezi 25 až 30 milióny korun. "Nebudu tu částku komentovat, ale ve srovnání se Spartou si výrazně polepším," připouští Zelenka, že ani nejbohatší český klub nemůže tureckým nabídkám konkurovat.

Turecký trh je zajímavý i pro české kluby. Vždyť kupříkladu právě za Zelenku Sparta inkasovala přibližně šedesát miliónů korun, za slovenského kanonýra Hološka na konto Liberce putovalo pětasedmdesát miliónů.

"Turecko je nyní velice zajímavé. I přes některé potíže jsou turecké kluby bohaté a platí pro české kluby solidní částky. Fotbalisté tu vydělají slušné peníze," říká Pavel Zíka z agentury Sport Invest International. Ta se během této zimní přestávky podílela na přestupech šesti fotbalistů z Česka do Turecka.

Problémem odlišný životní styl

"Ve větší míře jsme tam začali prodávat fotbalisty loni v zimě. Máme velmi blízkého a šikovného spolupracovníka Halise Mithata, který pravidelně sleduje českou ligu, je v kontaktu s tureckými kluby, takže ví, koho kdo na jaký post shání," vysvětluje Zíka, proč se jeho agentuře na tureckém trhu nebývale daří.

Jediným problémem může být zcela odlišný životní styl, jemuž se většina hráčů těžko přizpůsobuje. "I když tu jsem už půl roku, pořád si nemohu úplně zvyknout," přiznává Petr Johana. Marek Heinz není v Galatasaray Istanbul spokojený i proto, že moc nehraje a navíc nedostává plat. Klub dluží hráčům už za tři měsíce. Potíže s výplatami nejsou v Turecku ničím neobvyklým a hráči se často obracejí na arbitráž FIFA. Své by o tom mohl vyprávět Pavel Horváth, jemuž Galatasaray Istanbul dlužilo nemalou částku ještě dlouho po návratu do Česka.

Jun se dohodl s Norimberkem

Jeho či Heinzova nepříjemná zkušenost však nikoho neodradila, i když zimní přestávka se má stát prostorem pro úprk dvou českých fotbalistů z tureckých angažmá. Obránce Radek Dosoudil už návrat do Jablonce uskutečnil. "Nehrál jsem a ani životu mimo fotbal jsem nepřivykl. Neviděl jsem tam perspektivu. Návrat na sever Čech beru jako vysvobození," vykládá po ukončení angažmá v Denizlisporu.

Zaječí úmysly má i útočník Tomáš Jun, který v létě přestoupil s velkou pompou do Trabzonsporu. Do sestavy se však neprosadil, starty sbíral jen po minutách, takže chce pryč. Angažmá ve Wolfsburgu ztroskotalo na výměně trenéra. Sporting Lisabon údajně nemá dost peněz. Ve hře tak zůstává ještě Norimberk. Jun odletěl v úterý za týmem do Španělska a ještě týž den hovořil s trenérem a dohodl se i na podmínkách v Norimberku. Teď záleží, zda se domluví kluby. "Chci do Německa. Věřím, že vše dopadne k mé spokojenosti," doufá Jun a věří, že se do Turecka nebude muset vracet.

Češi v Turecku
Galatasaray Istanbul
Marek Heinz
Manisaspor
Petr Johana, Lukáš Zelenka, Michal Meduna
Malatyaspor
Jiří Mašek, Zdeněk Šenkeřík, Jiří Homola, Tomáš Michálek
Denizlispor
Tomáš Abrahám
Trabzonspor
Tomáš Jun (jedná o odchodu)

Reklama

Související témata: