Hlavní obsah

Nový korupční skandál v Německu se může týkat i první ligy

Berlín

Nový korupční skandál, který se v německém fotbalu rozhořel necelé tři měsíce před mistrovstvím světa, může být vážnější, než se původně zdálo. Podle informací magazínu Plusminus televize ARD je do aféry s ovlivňováním výsledků zapleteno i několik hráčů první ligy včetně jednoho německého reprezentanta.

Foto: Archiv PRÁVO

Ilustrační foto

Článek

Případem se začalo zabývat státní zastupitelství v Mnichově. "Zatím nedokážeme říct, jestli na tom něco je, nebo ne," řekl agentuře SID mluvčí prokuratury o zprávě bavorské televize. "Zatím sbíráme informace, pak rozhodneme, zda zahájíme předběžné řízení," dodal.

Magazín Plusminus se odvolává na nejmenovaný zdroj, podle něhož se sázkařskou mafií spolupracoval i jeden hráč národního týmu. Odvolává se i na zjištění spolupracovníka redakce, který několik měsíců sbíral informace o nelegální sázkařské scéně. Ta prý se opírá o "opravdové kmotry s dobrým kontakty na profesionální fotbalisty."

Hoyzer byl jen malá ryba

Podle informátora magazínu jde o celoevropskou síť sázkařské mafie. "Znám je všechny. Hoyzer a Ante Sapina v Berlíně byli jen malé ryby," řekl televizi ARD.

"K tomu se zatím nechceme vyjadřovat. Je příliš brzy na to, abychom z něčeho obvinili nějakého konkrétního hráče," uvedl státní zástupce Anton Winkler, jenž odmítl prozradit jméno podezřelého reprezentanta.

Německý svaz se zatím k případu nevyjádřil. Předseda organizačního výboru mistrovství světa Franz Beckenbauer však nevěří, že by byl do skandálu zapleten reprezentant. "To si nedokážu představit," řekl novinářům v Berlíně. "Vydělávají snad dost peněz, aby se mohli podobným dobrodružstvím vyhnout," dodal.

Skandál neměl být tak závažný

Vyšetřování frankfurtské prokuratury, která se zabývala ovlivňováním zápasů v druhé a regionální lize, vedlo minutý týden k zatčení čtyř lidí. Korupce se týkala nejméně pěti zápasů.

Německý svaz tehdy uvedl, že nový skandál není tak závažný jako loňská aféra rozhodčího Roberta Hoyzera, protože do něj nejsou zapleteni žádní sudí a netýká se nejvyšší soutěže. Hoyzer byl za spolupráci s chorvatským sázkařským gangem zatím nepravomocně odsouzen ke dvěma a půl letům vězení.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.