Hlavní obsah

Chelsea za miliardy nakoupila další hvězdy

PRAHA

Neuvěřitelné částky rozdává fotbalová Chelsea při přestupových honičkách za vysněnými posilami. Britská média uvádějí, že londýnský velkoklub investoval za poslední tři roky do posil 400 miliónů liber, v přepočtu tedy šestnáct miliard korun. Majitel Chelsea Roman Abramovič svému oblíbenému trenérovi José Mourinhovi plní prakticky všechna přání a letošní léto nebylo výjimkou.

Článek

V síti ruského petromiliardáře uvízly opět velké ryby. Úřadující anglický šampión zabrousil mezi absolutní elitu a "diamanty" vyskládaný kádr šperkoval dalšími hvězdami. Ještě před mistrovstvím světa se z Bayernu Mnichov podařilo získat záložníka Michaela Ballacka, z AC Milán pak přišel útočník Andrej Ševčenko.

"Získat Andreje byl můj sen od první chvíle v Londýně. Je to skvělý střelec, takticky vyzrálý, disciplinovaný a stále ambiciózní. A Michael je jeden z nejlepších záložníků světa," rozplýval se Mourinho. Ševčenko je podle tvrzení britských médií nejdražším nákupem v historii anglického fotbalu. Ukrajinského ostrostřelce totiž musela Chelsea vykoupit z tříleté smlouvy v AC Milán. Na odstupném tak vysázela třicet miliónů liber (1,23 miliardy korun).

Ballack chce vyhrát LM, Ševčenko anglický titul

Dosud nejdražším nákupem byl obránce Rio Ferdinand, jenž putoval z Leedsu do Manchesteru United v létě 2002 za 28,25 miliónu liber. Ballack ale přišel do Londýna zdarma, protože mu v Německu končila smlouva. Jeho týdenní plat z něj dělá jednoho ze dvou nejlépe placených hráčů v Anglii. Druhým je právě Ševčenko. Oba budou pobírat 130 tisíc liber týdně, tedy 5,4 miliónu korun.

"Přišel jsem konečně vyhrát Ligu mistrů, to je můj největší sen," prohlásil odhodlaně Ballack. To Andrej Ševčenko už prestižní evropskou klubovou soutěž vyhrál. Jeho snem je vyhrát Premier League. "Mně se líbí ta mentalita týmu. Vyhrávat a vyhrávat, nic jiného," tvrdil po přestupu. Zlí jazykové však tvrdí, že Milán opustil na nátlak manželky. Ta pochází z Ameriky a přála si, aby jejich děti vyrůstaly v anglicky mluvící zemi.

Před plným měšcem neodolal ani Arsenal

Aby nákupů nebylo málo, Abramovič do svého klubu nalákal ještě talentovaného útočníka Salomona Kaloua, dosud působícího ve Feyeneoordu Rotterdam. Dvacetiletý rodák z Pobřeží slonoviny je především investicí do budoucna. Poslední z perel, která uvízla v Abramovičově síti, je obránce Ashley Cole přicházející z Arsenalu. Kouč londýnských kanonýrů nechtěl o odchodu svého zadáka ani slyšet, ale když ruský boháč sáhl do měšce a vyndal šestadvacet miliónů liber, povolil i francouzský charismatický kouč a Cole by se nejpozději zítra měl stěhovat na Stamford Bridge.

A cíl šíleného zbrojení Chelsea? Vyhrát potřetí v řadě Premier League a především konečně dosáhnout na vysněný triumf v Lize mistrů. To je poslední hračka, která po nástupu na Stamford Bridge Abramovičovi chybí.

Reklama

Související témata: