Hlavní obsah

Hübschman si chce zahrát EURO doma v Doněcku

Záložník Šachtaru Doněck Tomáš Hübschman dopoledne oslavil své 29. narozeniny prací, tedy na tréninku a večer ho čeká tradiční dort a gratulační zpěvy spoluhráčů. A rád by si k nim dal také tříbodový dárek z prvního kvalifikačního duelu o EURO 2012 s Litvou. Motivací navíc v bojích o postup je pro něj i možnost v případě příznivého losu, zahrát si některý zápis šampionátu i v Doněcku, které bude jedním z hostitelských městech a právě tam je nyní fotbalově doma. „Nejdřív ale musíme postoupit,“ zdůraznil prvořadou podmínku.

Foto: Jan Tauber

Tomáš Hübschmann.

Článek

Jak se chystáte na zápas s Litvou?

Jsme na začátku kvalifikace, kterou bychom chtěli začít úspěšně, což znamená vítězstvím. Litva je nevyzpytatelný soupeř. Po Lotyšsku jsme ale v pohodě, byl to druhý zápas v řadě, který se nám výsledkově i herně vydařil, a my z toho chceme udělat sérii. Věřím, že pro nás premiéra v nové kvalifikaci dopadne dobře.

Už se Litvou zabýváte?

Zatím spíš okrajově. Zkoušeli jsme standardky a různé herní varianty. Rozhodující musí být to, co budeme hrát my. V neděli bychom měli vidět čerstvé záběry z jejich pátečního duelu se Skotskem a dostat nejčerstvější informace. Jejich sestava se asi moc měnit nebude.

Může pro vás být výhoda, že Litevci budou mít v nohách páteční duel se Skotskem?

Může. Rozhodně bych jim nepřál nic zlého, ale těžký zápas se Skotskem se na nich může podepsat, negativně nebo pozitivně, záleží, jak remízu se Skoty berou. Ty druhé zápasy v krátkém sledu bývají hodně náročné, protože hráči mohou mít různé šrámy, což by nebylo z duelu se Skoty nic výjimečného.

První dva zápasy hrajeme doma, třetí v Lichtenštejnsku. Souhlasíte, že pokud chce český tým myslet na postup, je prakticky povinnost z nich získat devět bodů?

Ono je těžké říkat, co je povinnost. V žádném případě nás nečeká procházka růžovým sadem. My chceme ze skupiny postoupit, takže musíme bodovat. Doma bychom měli vyhrávat, i když se to lehce řekne. Litva a Skotsko spolu s nám patří do trojice, která bude bojovat o druhé místo v tabulce. Tím nechci říct, že předem vzdáváme boj o první místo, i když Španělé jsou jasnými favority a oproti této trojici, jsou někde jinde. Jejich síla je ohromná a asi nemáme momentálně na to, abychom s nimi mohli hrát vyrovnané zápasy. My se jim to budeme přesto snažit znepříjemnit. K prvnímu místu bychom potřebovali i pořádný kus štěstí. Postoupit přímo ale můžeme i jako nejlepší tým z druhého místa nebo přes baráž. Svým způsobem je jedno, z jaké to bude pozice.

EURO 2012 hostí Polsko a Ukrajina. Doněck je jedním z měst, kde se bude hrát. Chtěl byste si zahrát tak říkajíc doma?

Ukrajina se stala mým druhým domovem, takže by pro mne bylo velmi příjemné, kdybychom tam hráli a ještě naše skupina vyšla na Doněck. Mám tam spoustu dobrých přátel a známých, určitě by se přišli podívat. Ale hlavně musíme postoupit, to je prvořadé.

Doněck si vede v ukrajinské lize velmi dobře. Jaká je zatím spokojenost s podzimem?

Vedeme o pět bodů před Dynamem Kyjev, ale máme za sebou soupeře spíš z dolní poloviny tabulky. Ti těžší nás teprve čekají. Cenné je, že jsme porazili Lvov, který vyřadil v Evropské lize Barošův Galatasaray. Po úvodním duelu Ligy mistrů nás čeká série čtyř hodně těžkých zápasů s Dynamem Kyjev, Dněprem, městské derby s Metalurgem a pak Metalist Charkov, což jsou všechno soupeři, kteří hráli v minulé sezóně v horní polovině tabulky. Teprve pak se ukáže, jak na tom opravdu jsme. Kyjev touhle sérií už prošel, v osmi kolech ztratil sedm bodů. My jsme úplně zbytečně ztratili dva body za remízu v Záporoží, což je soupeř, kterého jsme měli porazit. O úplné spokojenosti tedy nemůže být řeč, i když start není špatný, ale naším cílem bylo po deseti kolech mít na kontě třicet bodů, což se nám už nepodaří.

Jak se vám zamlouvá los Ligy mistrů?

Mohl být i těžší, ale jaký opravdu byl, se ukáže až na hřišti. Favoritem skupiny je Arsenal. Už jsme se o vzájemném zápase bavili i s Tomášem Rosickým. Z prvního koše jsme si moc vybírat nemohli a Arsenal patří spíš k těm přijatelnějším soupeřům. Hodně nevyzpytatelná bude Bragga, která dvakrát porazila Sevillu a vyřadila ji. Partizán Bělehrad je také nepříjemný. My jsme ho loni porazili v Evropské lize doma 4:1, u nich jsme na sněhu prohráli 0:1. Doma byli hodně nepříjemní.

Postup společně s Arsenalem by se vám asi zamlouval...

Určitě! Chtěli bychom konečně postoupit ze skupiny, ale nebude to jednoduché. Začínáme doma s Partizanem, pak jedeme do Braggy, potom nás čeká dvakrát Arsenal a skupinu končíme doma s Braggou. Musíme doma vyhrávat a něco přivézt z venku.

Reklama