Hlavní obsah

Polsko a Ukrajina získaly Euro 2012 po velkém úplatku, tvrdí Kypřan Marangos

PRAHA

Udělení práva organizovat v roce 2012 fotbalové mistrovství Evropy Polsku a Ukrajině bylo údajně výsledkem úplatku ve výši 11 miliónů eur. Podle informací polské televize TVN od organizátorů turnaje jej měla dostat pětice členů výkonného výboru UEFA.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Oficiální logo mistrovství Evropy ve fotbale pro rok 2012.

Článek

O úplatkářské aféře informoval kyperský fotbalový funkcionář Spyros marangos, který tvrdí že má důkazy svědčící o korupci. „K samotné finanční transakci mělo dojít v jedné právní kanceláři na Kypru,“ uvedla TVN s odvoláním na tvrzení kyperského funkcionáře. Podle TVN přinesl stejné informace i německý list Süddeutsche Zeitung či francouzská agentura AFP.

Rozhodnout mělo 11 miliónů eur

„Marangos tvrdí, že o 11miliónovém úplatku, který měla za přidělení Eura 2012 Polsku a Ukrajině inkasovat pětice členů výkonného výboru UEFA, informoval i nejvyšší představitele fotbalové unie už před několika měsíci,“ informovala TVN.

Marangos se měl podle informací polské televize už 24. srpna střetnout se šéfem disciplinární komise UEFA Petrem Limacherem, schůzka ale byla na poslední chvíli odvolaná a k dalším kontaktům s vedením UEFA již nedošlo.

Evropská fotbalová unie rozhodla o organizátorech Euro 2012 18. dubna 2007. Společně kandidující Polsko a Ukrajina dostaly přednost před Itálií a spojenou kandidátkou Chorvatska a Maďarska. UEFA obvinění z korupce odmítá.

Reklama

Související témata: