Hlavní obsah

Hašek si myslel na Bonyho, do nároďáku tlačil Bílkovi i Horvátha. Marně

PRAHA

Česká fotbalová reprezentace na hrotu s africkým útočníkem Bony Wilfriedem? Teď už jen zbožné přání, ještě nedávno si však strahovská generalita s touto myšlenkou pohrávala. „Trochu jsme si na Bonyho mysleli, jenže tím, že nastoupil za Pobřeží slonoviny, je tato možnost pasé,“ přiznal šéf svazu Ivan Hašek, že z naturalizace letenského kanonýra pro potřeby národního týmu nebude nic.

Foto: Petr Horník, Právo

Bombarďák Bony Wilfried (vlevo) by se české reprezentaci moc hodil.

Článek
Fotogalerie

Trend už je takový. Kde by bez fotbalistů s exotickým původem byly dříve reprezentace Nizozemska či Francie, v současnosti třeba Německa? Češi jsou v tomto směru pozadu. Před lety se sice zajímali o chorvatského slávistu Ašanina, ale ten pak odešel do Německa a z českého občanství nebylo nic. Jedenadvacítka teď udělala první krok s Kanaďanem Lenskym, ale bombarďák Wilfried, to by konečně bylo sousto.

„Opravdu jsme si na Bonyho mysleli. Nedávno však nastoupil za Pobřeží slonoviny, takže je to pryč,“ přiznává šéf svazu Ivan Hašek. Škoda, reprezentace africké země nejevila až do té doby o momentálně nejlepšího střelce Evropské ligy zájem, a tak by sparťanský borec o změně občanství možná uvažoval. Teď už se však bude snažit uchytit vedle Drogby a spol. nastálo.

Češi se ovšem zahraniční pomoci nevzdávají. „Myslím, že doba, kdy za reprezentaci nastoupí hráči se zahraničním původem, se blíží. Pracujeme na tom, abychom si v takových případech legislativně poradili. A třeba ve Spartě či ve Slavii jsou velmi zajímaví cizinci ve věku 16, 17 let, kteří se už narodili u nás,“ avizuje Hašek.

Pro Horvátha nejsou v reprezentaci trenýrky

Šéf svazu měl pro reprezentačního kouče Michala Bílka ještě jeden návrh. Během podzimu mu do národního týmu nenápadně tlačil plzeňského špílmachra Pavla Horvátha. „Na podzim to byl nejlepší hráč domácí ligy. Tak jsem se ptal, proč není v reprezentaci,“ mrká Hašek šibalsky na Bílka.

Kapitán Plzně Pavel Horváth se už asi návratu do reprezentace nedočká.foto: Právo/Petr Hloušek

Trenér je však neoblomný. „Pavel na reprezentaci nestačí pohybově. Má můj obdiv, je to vynikající fotbalista. U nás je málo takových hráčů, kteří dají míč tam, kam chtějí. Ale když vezmu mezinárodní fotbal, byl by tam obrovský rozdíl v rychlosti. To se ukázalo, když jsme ještě s Pavlem hráli se Spartou o Ligu mistrů proti Arsenalu,“ argumentuje Bílek.

Jenže v Plzni kolem sebe Horváth má rychlíky Rezka, Petrželu a spol. - a hra Viktorie kmitá jedna radost. „Pavel k sobě potřebuje hráče, kteří budou běhat za něj. Proto nevěřím, že by byl pro současnou reprezentaci přínosem. Museli bychom mu přizpůsobit celý střed hřiště, na jeho pasy asi těžko bude sprintovat Rosický,“ poukazuje kouč.

Když i pak ještě Hašek mírně kroutí hlavou, ukončí Bílek polemiku legráckou. „Asi by pro Pavla nebyly v nároďáku trenýrky...“

Horváth si v letech 1999 - 2002 připsal 19 mezistátních startů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.