Hlavní obsah

Španělům jsme obsadili klíčové hráče a měli problém, viděl Bílek

Mistři světa se dlouho nemohli gólově prosadit. Taktika, stanovená trenérem Michalem Bílkem, fungovala dobře. „Věřil jsem, že pokud nepustíme do hry Iniestu a Xaviho, máme šanci něco uhrát. O to víc mezí, že jsme nezískali ani bod,“ přiznal kouč českého týmu.

Foto: ČTK

Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek během zápasu ve Španělsku.

Článek

Jste zklamaný po prohře 1:2?

Musím přiznat, že ano. Ten zápas jsme mohli minimálně zremizovat.

Věřil jste, že skutečně můžete v Granadě proti Španělům být bodům tak blízko, jak se nakonec v utkání ukázalo?

Věřil jsem tomu, že když budeme poctivě bránit a nepustíme do hry Iniestu s Xavim, tak máme šanci v Granadě něco uhrát. Ale naše vedení po prvním poločase bylo příjemným překvapením. O to víc mrzí, že jsme nakonec nezískali ani bod.

V první půli přeci jenom vaši svěřenci víc chodili do brejků, po změně stran už to tolik nešlo. V čem byla příčina?

Těžko hledat příčinu. Běhali jsme s nimi většinu času bez balónu. Ten drželi oni. Při takové hře síly ubývají mnohem rychleji. Už jsme se nedostali k tomu, abychom po jeho získání dali dopředu kolmou přihrávku. To byla škoda, ale na druhou stranu jsme dlouho vedli 1:0. Hodně jsme se soustředili na to, abychom neinkasovali. Navíc oni hned po ztrátě míče výborně presují a nepustí soupeře do kombinace.

Když Petr Čech hned v úvodu tým několikrát podržel, blesklo vám hlavou, že tohle by mohl být den, kdybychom nemuseli dostat od mistrů světa gól?

Takhle jsem si to neříkal, ale po půli jsem věřil, že jsme schopni něco na půdě mistrů světa udělat. Čech nás skutečně několikrát podržel v celém zápase.

Co byste vytkl hráčům?

Moc toho není. Všichni dali do zápasu vše, co v nich bylo. Ale proti takovému týmu, jako jsou Španělé, těžko někdo odehraje zápas bez jediné chyby.

Překvapili vás Španělé něčím?

Nepřekvapili. Oni hráli to svoje. Trpělivě čekali na chybu soupeře. Ale připadali mi, že byli trošku rozhození tím, že jsme dlouho vedli. To je i pro ně něco, s čím se tak často nesetkávají.

Nepřipadali vám chvílemi bezradní?

Neřekl bych, že byli bezradní. My jsme dobře obsadili jejich klíčové hráče a to jim hodinu dělalo dost velké problémy.

Po takovém výsledku nebude asi těžké dát mužstvo dohromady před dalším zápasem?

Právě naopak. Všichni jsou zklamaní, že jsme prohráli a nedotáhli jsme to alespoň do remízy. Ale určitě se maximálně připravíme na utkání s Lichtenštejnskem.

Španělé jsou známí tím, že tu svoji strojovou kombinaci a tempo drží celý zápas. Počítali jste s tím?

Na to jsme se připravovali celou dobu. Oni tak hrají pořád. Ta jejich kombinace rychlých přihrávek je pro soupeře hodně vyčerpávající. My jsme to vydrželi, ale bohužel jsme zápas nedotáhli alespoň k remíze, kterou bychom si moc přáli.

Kde byl podle vás zlomový okamžik zápasu?

V prvním gólu, který jsme dostali, protože na Davida Villu tam byli dva hráči. On je přesto přetlačil a skóroval.

Nezvažoval jste, že stáhnete Rezka dřív, protože ve druhé půli už vypadal, že nestíhá tolik jejich hru po krajích?

My jsme nechtěli vystupovat moc do stran. Chtěli jsme obsadit především střed hřiště, aby nám tudy neprošli. Kraje jsme jim více méně nechali. Rezek odehrál v tomto směru velmi slušné utkání, hodně pomáhal ve středu. Bohužel byl u té nešťastné penalty, která rozhodla.

Uspokojil vás Milan Baroš na hrotu?

Určitě, protože tam plnil to, co jsme od něj čekali. Bojoval s přesilou, držel míč. Pro mne je to náš útočník číslo jedna, i když se nedostal k zakončení.

Střídal jste poměrně pozdě, i když bylo vidět, že toho někteří hráči mají plné zuby...

Nechtěl jsem do mužstva zasahovat, když dobře fungovalo. Změny přišly, až když jsme chtěli zvrátit výsledek. Jinak jsme neměli nějaké vážnější problémy na žádném postu.

Reklama

Související témata: