Hlavní obsah

Čechy pořádně provětráme, říkají nabuzení Skotové. Věří jim i Sir Ferguson

GLASGOW

Pokud by se fotbalové zápasy rozhodovaly podle momentálního psychického rozpoložení hráčů, měl by zápas mezi Českou republikou a Skotskem jasného vítěze. Zatímco Češi dostali ve středu výprask od Norů, skotští fotbalisté slavili první vítězství nad Dánskem za posledních 36 let. A teď si hodně věří i proti Česku v klíčovém zápase kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2012.

Foto: David Moir, Reuters

Robert Snodgrass se spoluhráčem Naismithem na zádech slaví gól Skotů v zápase proti Dánsku

Článek

První zápas mezi oběma soupeři skončil v říjnu v Praze hubeným vítězstvím české reprezentace 1:0, při odvetě za tři týdny ve Skotsku se ale údajně mají Češi na co těšit. Obránce skotského týmu Gary Caldwell je upozorňuje, že tentokrát budou čelit totálně jinému týmu.

"Samozřejmě máme k českému týmu respekt a bude třeba se na ně připravit především v defenzívě. Ale oproti prvnímu zápasu je chceme tentokrát pořádně prověřit také v útočné fázi," připomíná Caldwell, že v prvním utkání jeho tým nastoupil v totálně defenzivním rozestavení bez jediného útočníka.

Gary Caldwell (vlevo) zastavuje v prvním zápase Tomáše Necidafoto: Právo/Jan Handrejch

Že jsou nyní mnohem ofenzivněji naladěni, dokázali Skotové ve středečním přípravném duelu, kdy doma v Glasgow porazili Dány 2:1. A to ještě do zápasu s Dánskem, které porazili poprvé od roku 1975, nasadili řadu náhradníků. "Ale ukázalo se, že máme zdatné náhradníky. Hráče, kteří jsou připravení a odhodlaní bojovat o svá místa v sestavě," prohlásil útočník Steven Naismith.

"Tenhle tým je možná nejofenzivnější, v jakém jsem kdy hrál. Mladí kluci neznají strach, neustále se ženou dopředu a dovolují si i odvážné kousky. Je skvělé se na to dívat," rozplývá se Caldwell. "Vítězství nad Dány bylo skvělé, protože nám před dvěma velkými zápasy v kvalifikaci dodalo sebedůvěru," dodal.

Na mysli má samozřejmě především zápas proti České republice, kterou Skotové přivítají doma 3. září. "Dánové měli v kádru řadu dobrých hráčů, ale Češi jsou ještě o kousek nad nimi, co se týče útočných schopností. Hráči jako Jaroslav Plašil a Tomáš Rosický jsou excelentní," upozorňuje obránce anglického Wiganu.

Trenér Manchesteru United Alex Ferguson.foto: ČTK/AP/Jon Super

Výhru nad Dánskem ocenil i ve fotbale nejslavnější Skot Sir Alex Ferguson. "Tým odvedl dobrou práci, líbila se mi především hra zálohy. A pokud budou pohromadě Darren Fletcher, Graham Dorrans a James McArthur, má Skotsko dobrou šanci dostat se na další velkou světovou akci," řekl televizní stanici STV při charitativní akci ve skotském Dunfermline.

Manažer Manchesteru United se navíc nechal slyšet, že Skotové budou moci proti Česku zřejmě použít i jeho svěřence z Manchesteru United Darrena Fletchera. "Momentálně vypadá docela dobře a už s námi opět trénuje. Rozehraje se v rezervním týmu a v září bude připravený," řekl Ferguson o kapitánovi skotské reprezentace.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.