Hlavní obsah

Estonsko jásá, je senzací kvalifikace. Povede přes něj snadná cesta na EURO?

TALLIN

Prohráli, přesto se radovali z největšího úspěchu v historii své země. Fotbalisté Estonska v úterním přátelském duelu doma podlehli Ukrajině 0:2, jenže tuhle porážku jim fanoušci snadno odpustí. To důležité se totiž dělo v Mariboru, kde Slovinci porazili Srbsko, což malou zemi z Pobaltí naprosto nečekaně katapultovalo poprvé v historii do baráže o mistrovství Evropy. V ní budou soupeřem jedné z nasazených zemí, mezi nimiž figuruje i Česká republika.

Foto: Reuters

Estonec Konstantin Vassiljev slaví se spoluhráčem Alexandrem Dmitrijevem gól proti Severnímu Irsku v kvalifikaci o postup na EURO 2012.

Článek

Málokdo to otevřeně v rozhovoru přizná, ale právě přes Estonce se zdá cesta na EURO 2012 nejsnazší. „Sémě naděje: Ledabylí Irové proklouzli do baráže. Teď doufají v Estonce,“ píše například britský Daily Mail o irské reprezentaci, která si, podobně jako ta česká, až vítězstvím v posledním kvalifikačním duelu pojistila účast v baráži.

Málo platné, estonští fotbalisté jsou v Evropě prakticky neznámí. V žebříčku FIFA jim patří až 58. pozice, což z nich dělá největší outsidery play-off o účast na šampionátu. Ve skupině C však dokázali nastřádat hned několik překvapivých výsledků. „Estonsko se může jevit jako hratelné. Ale postoupili z těžké skupiny, kde bylo Srbsko a Slovinsko,“ připomněl trenér české reprezentace Michal Bílek.

Estonci se baráži přiblížili v pátek po vítězství 2:1 v Severním Irsku, které mimochodem nedokázali v minulé kvalifikaci na MS čeští reprezentanti ani jednou porazit. V úterý už Estonci jen museli doufat, že udrží jednobodový náskok na Srby. Hráči sami přiznávali, že jim dělalo potíže se soustředit na vlastní přípravný duel proti Ukrajincům.

Takle vypadá štěstí

„Měli jsme fakt problémy s koncentrací na tento zápas, protože do duelu v Severním Irsku jsme dali tolik emocí. Bylo jen málo času, abychom dobili baterie. Nedal jsem sice penaltu, ale je lepší, že se to stalo teď, než v příštích dvou zápasech,“ vyhlížela barážové dvojutkání estonská opora Konstantin Vassiljev, jenž v kvalifikaci nasázel pět branek.

Estonec Martin Vunk se snaží sebrat míč Steven Daviesovi ze Sverního Irska.foto: Reuters

Po utkání s Ukrajinou fanoušci, hráči i trenéři napjatě očekávali zprávu z Mariboru. Když tam rozhodčí naposledy foukl do píšťalky a Slovinci díky brance Dejana Vršiče z konce první půle porazili Srbsko, v Estonsku se začalo slavit.

„Takhle chutná opravdové štěstí. Naši fanoušci jsou nadšení. Druhá půle ve Slovinsku byla opravdu hodně napjatá,“ rozplýval se záložník Martin Vunk. Jeho tým vybojoval zřejmě nejslavnější vítězství v historii své země loni v prosinci, kdy vyhráli v Srbsku 3:1. Pak ale překvapivě prohrál 0:2 na Faerských ostrovech. „Když jsme tam prohráli, ani ve snu nás nenapadlo, že bychom nakonec dosáhli na baráž,“ pokračoval Vunk, jenž hájí barvy kyperské Nea Salamis Famagusta.

Vassiljev to zařídí

Pro play-off prý žádného ideálního soupeře vyhlédnutého nemá: „Tajemství našeho úspěchu je prosté. Hráli jsme dobře a Vassiljev dával góly. Teď nás nezajímá, proti komu budeme v baráži hrát. O tom budeme možná přemýšlet později.“

Prezident estonské fotbalové asociace Aivar Pohlak doufá, že reprezentanti si před baráží hlavně pořádně odpočinou. „Nejdůležitější je, abychom dokázali kontrolovat naše emoce, což ale nebude jednoduché. Kdyby mi někdo po Faerských ostrovech řekl, že skončíme ve skupině druzí, myslel bych si, že se dotyčný zbláznil. Začal jsem tomu trochu věřit, až když v Mariboru běžela druhá minuta nastavení. Dostali jsem se dál, než jsme vůbec doufali, teď musíme udržet náš standard i v play-off,“ cituje Pohlaka oficiální web UEFA.

Estonci, stejně jako zbylých sedm účastníků baráže, budou napjatě sledovat čtvrteční los v Krakově. Z pozice outsidera se jim může dobře útočit. Mohou tak napodobit senzační tažení svých sousedů z Lotyšska až na EURO 2004 v Portugalsku, kde zle potrápili Českou republiku a uhráli remízu s Německem.

Sami Estonci pak nejspíš budou vysněným soupeřem pro všechny nasazené týmy. „Spousta lidí by brala Estonsko, ale kdo ví, jaké počasí tam za měsíc bude a na jaké podmínky bychom tam třeba narazili,“ vyvracel tuto myšlenku brankář České reprezentace Petr Čech.

„Musíme přijmout jakéhokoliv soupeře. Všechny týmy z prvních a druhých míst ve skupinách jsou kvalitní,“ odmítal také spekulovat o barážovém soupeři kouč Irů Giovanni Trapattoni.

Reklama

Související témata: