Hlavní obsah

Unikátní průzkum. Který fotbalový klub z top soutěží prostřídal nejméně hráčů za celou dekádu?

Neuchatel

Výzkumníci z Fotbalové observatoře CIES zveřejnili v prosinci bilanci končící dekády v největších evropských fotbalových soutěžích. Celkem 42 klubů za sledované období nastoupilo do všech ročníků anglické Premier League, německé Bundesligy, italské Serie A, francouzské Ligue 1 nebo španělské La Ligy. Jedním ze sledovaných faktorů byla fluktuace hráčů v základní sestavě.

Foto: Daniele Mascolo, Reuters

Fotbalisté Janova (ilustrační foto).

Článek

Nejméně hráčů za celou dekádu protočil Athletic Bilbao, baskický celek, který je znám sázkou na odchovance z domovského regionu. Do základní sestavy Bilbaa během deseti let zasáhlo jen 77 fotbalistů, což je samozřejmě velký kontrast oproti Janovu CFC, který prostřídal hned 205 hráčů v základní sestavě.

Zajímavé je také umístění AS Řím a Sevilla FC na třetí, respektive čtvrté příčce mezi týmy s největším počtem využitých fotbalistů.

V obou klubech totiž během této dekády působil sportovní ředitel Ramón Rodríguez Verdejo známý spíše pod přezdívkou Monchi, jenž po dlouholetém působení v Seville zamířil v dubnu 2017 do italské metropole. Letos v dubnu se pak někdejší gólman vrátil zpět do Sevilly.

Fotbalová observatoř CIES
Fotbalová observatoř je výzkumná skupina založená roku 2005 při Mezinárodním centru sportovních studií (CIES), nezávislého studijního střediska sídlícího ve švýcarském Neuchatelu. Hlavní náplní fotbalové observatoře je statistická analýza ve fotbale.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články