Hlavní obsah

Fotbalista Baptista porazil Barcelonu a zachránil si angažmá v Realu

BARCELONA

Z přebytečného náhradníka je hrdina. Brazilský záložník Julio Baptista v nedělním šlágru španělské ligy rozhodl jediným gólem o vítězství fotbalistů Realu Madrid nad Barcelonou a nejspíš si zachránil angažmá v "Bílém baletu". Ještě nedávno se zdálo být hotovou věcí, že se mistrovský celek v zimním přestupním termínu Baptisty zbaví. Zálusk už si na něj dělaly Atlético Madrid a AS Řím.

Článek

V prosinci však hráč přezdívaný díky své mohutné postavě Zvíře začal nastupovat v základní sestavě a v neděli na Nou Campu přišel předvánoční happy end. V 36. minutě nekompromisní ranou zakončil rychlou kombinační akci Robinha s Ruudem Van Nistelrooijem a zařídil teprve třetí výhru Realu v Barceloně za uplynulých 24 let. Katalánský tým ztratil doma první body v sezóně po předchozích osmi výhrách a za svým odvěkým rivalem zaostává na druhém místě již o sedm bodů.

"Nepochybně to byl jeden z nejdůležitějších gólů v mé kariéře. Jsem si jistý, že na něj nikdy nezapomenu," uvedl Baptista, jenž se trefil podruhé v tomto ligovém ročníku.

Někdejší hvězda Sevilly stále cítí křivdu, že ji předchozí kouč Realu Fabio Capello v minulé sezóně poslal na hostování do Arsenalu, takže Brazilec přišel o triumf ve španělské lize. Letos si může zklamání vynahradit. "Musíme mít v té euforii na paměti, že jsme ještě nic nevyhráli. Pořád jsme ve třech soutěžích a čeká nás hodně zápasů," dodal Baptista, který působí v Evropě od roku 2003 a rád by konečně získal nějakou trofej.

Německý internacionál Bernd Schuster, jenž jako hráč oblékl dres obou slavných španělských klubů, zažil atmosféru "clássika" poprvé v roli kouče Realu a po zápase zářil spokojeností. "To, že Barcelona nedala doma gól, hovoří za vše. Sedm bodů náskoku je velká výhoda, ale na debaty o titulu je pořád brzy," řekl Schuster.

Barcelonský kouč Frank Rijkaard postavil na rozdíl od minulého zápasu ve Valencii i brazilskou hvězdu Ronaldinha navzdory spekulacím médií, že s ním měl v týdnu kvůli laxnímu přístupu k tréninku další rozepři. Ronaldinho však nevystoupil ze svého letošního stínu a vysloužil si jen jízlivé komentáře médií. "Tohle je Ronaldinho model 2007 - chce, ale nemůže. Snaží se, ale nejde to," napsal španělský list Sport.

Reklama

Související témata: