Hlavní obsah

Real Madrid podle analýzy často inkasuje krátce po svém gólu

PRAHA

Fotbalistům Realu Madrid v posledních letech unikaly trofeje a vinu na tom má i fakt, že po vstřelení gólu nedokážou udržet koncentraci a sami rovněž záhy inkasují. Za poslední čtyři roky se jim hned v 19 případech stalo, že dostali branku do pěti minut od chvíle, kdy skórovali. Drží tak evropský primát.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Fotbalisté Realu Madrid se radují z branky - ilustrační foto.

Článek

Vychází to ze statistik společnosti Castrol, jejíž analytici porovnávali výsledky posledních čtyř sezon pěti předních evropských lig a Ligy mistrů.

Jen o gól méně krátce po svých trefách inkasovaly ve sledovaném období AC Milán a Brémy, u kterých se rychle inkasovaný gól podílí hned z 15 procent na celkovém počtu obdržených branek. U Milána a Realu je to zhruba 13 procent, přičemž evropský průměr činí pouze šest procent. V této sezóně však Real podobný gól obdržel pouze třikrát, včetně posledního zápasu s Getafe. Možná i proto se letos drží na špici španělské ligy.

"Hlavní důvod, proč špičková mužstva inkasují tak brzy po vstřelení gólu, je ten, že poleví v koncentraci. Když se podaří mužstvu vstřelit gól, prostoupí hráče euforie a nadšení z faktu, že mají oproti soupeři v zápase výhodu. Tyto pocity následně vedou ke ztrátě koncentrace a problémům před vlastní bránou," vysvětluje mistr světa z roku 1998 Marcel Desailly.

Jde o důsledek hormonální reakce

Podle jednoho z analytiků Steva Palmera jde o důsledek hormonální reakce. "Obrovský příval adrenalinu, který hráče zaplaví po vstřelení gólu, je způsoben skupinou hormonů, kterým se říká katecholaminy. Způsobí až euforický stav, který vyústí ve ztrátu koncentrace a následně v horší výkon," uvádí Palmer, který nyní pracuje jako poradce pro Tottenham. "Studie prokázaly, že v pěti minutách po vstřelení branky prudce klesá přesnost přihrávek. To samozřejmě dává soupeři větší možnost ohrozit branku," dodal.

Podle Palmera, který hrával anglickou ligu v dresu Watfordu a Ipswiche, existuje hned několik postupů, jak ztrátě koncentrace zabránit. "Klíčové je najít tu správnou metodu, která hráči pomůže k vyrovnání hladiny adrenalinu v těle a on se může opět začít plně soustředit na hru," řekl.

"Jedna z nejrychlejších metod, která pro jednotlivé hráče přichází v úvahu, je dechové cvičení. Naopak pro celý tým může velmi dobře fungovat metoda zpomalení zápasu. Hráči při ní jednoduše zvolí pomalou chůzi ke středovému kruhu, odkud rozhodčí zápas po přerušení opět zahajuje," dodal Palmer.

Počet gólů inkasovaných během pěti minut po vstřelení branky (sledované období srpen 2007 až únor 2010):
19 - Real Madrid, 18 - AC Milán, Werder Brémy, 17 - Huelva, ...10 - Barcelona, 9 - Inter Milán, Chelsea, 8 - Manchester United.

Reklama

Související témata: