Hlavní obsah

Pět zdvižených prstů… Barcelona v čele s kanonýrem Villou Real drtila

BARCELONA

Slavnému „Bílému baletu“ zbylo jen zoufalství a frustrace. Fotbalisté Realu Madrid propadli na Nou Campu neuvěřitelným způsobem. Domácí Barcelona potvrdila, že je již třetí sezónu suverénním vládcem prestižního El Clásica, uštědřila největšímu rivalovi debakl 5:0 a vystřídala ho v čele tabulky španělské ligy. „Nemohli jsme si přát více,“ rozplýval se útočník David Villa, autor dvou gólů a jedné asistence.

Foto: ČTK/AP

David Villa byl jedním z hrdinů Barcelony v duelu s Realem

Článek

Jedenáct mistrů světa z letošního roku se v pondělí večer objevilo na trávníku Nou Campu. Osm jich figurovalo v základní sestavě domácích a tři si oblékli dres hostů. Rozdíl tedy činil pět – a právě pětka byla pro očekávaný duel magická.

Pět prstů ukazovali hráči Barcelony a její nadšení fanoušci po skončení utkání. To potupeným borcům Realu z paměti jen tak dlouho nezmizí… Zatímco jejich kouč José Mourinho zažil první porážku na lavičce Madridu, jeho protějšek Pep Guardiola oslavil ve svém pátém El Clásicu páté vítězství v řadě, což je rekord v historii katalánského velkoklubu. A po pondělku už má Real ze všech vzájemných zápasů v lize jen o pět vítězství víc než Barca.

Trenér Barcelony Pep Guardiola před svým protějškem z Realu Mourinhemfoto: Reuters/Gustau Nacarino

Dva plus jedna, to byl velký debut v El Clásicu

„Bylo to velmi důležité vítězství. Způsob, jak jsme k němu došli, byl úžasný. Nemohli jsme si přát více,“ jásal po svém debutu v El Clásicu domácí útočník David Villa.

Dva góly dal a na jeden přihrál, takže se stal králem večera. „Měli jsme navrch, ale Real se nechtěl vzdát. Museli jsme nejdřív zdolat jejich střed hřiště. Teď na ně máme dva body k dobru, ale musíme zůstat nohama pevně na zemi a dál tvrdě pracovat. Je teprve listopad, o titulu nebylo rozhodnuto před zápasem a není ani po něm,“ upozornil Villa.

Celý svět čekal na hvězdný souboj Messi kontra Ronaldo. Úřadujícímu nejlepšímu fotbalistovi planety Messimu nakonec nemuselo vadit, že ani na sedmý pokus nedokázal skórovat proti mužstvu, jehož trenérem byl Mourinho. Argentinec trefil hned v úvodu tyč, po přestávce však přihrál Villovi na oba góly a mohl být spokojený. V první půli skórovali Xavi a Pedro, v nastavení uzavřel skóre střídající Jeffren.

Ricardo Carvalho z Realu Madrid fauluje loktem hráče Barcelony Messihofoto: Reuters/Albert Gea

Vedle Messiho je fotbal tak jednoduchý…

„Hrát s Messim vám dává šanci růst každý den. Jak by si někdo mohl nerozumět s hráčem, jako je on? I když tvrdím, že fotbal často není jednoduchý, vedle Messiho to vypadá opačně,“ libuje si Villa.

Pochvaluje si rovněž spolupráci s koučem Guardiolou. „Jsem s ním šťastný, moc mi pomohl. Na začátku sezony vzniklo pár problémů ohledně bránění; stejně jako na mistrovství světa. Nejsem na tento typ hry zvyklý. Ale díky Guardiolovi a Del Bosquemu jsem se naučil, jak hrát, když mužstvo nemá míč. Což se tedy v Barceloně nestává často…“ usmívá se Villa.

Na Nou Camp si v létě přišel z Valencie pro ligový titul. „Dosud ho nemám. Liga mistrů je určitě prestižnější, ale nemusí ji vyhrát ten nejlepší. Primera se hraje dlouhodoběji a málokdy se stane, že by ji ten nejlepší nevyhrál,“ srovnává.

V pondělí Barca rázně vykročila za třetím titulem v řadě. „Jsme na dobré cestě, přesto zůstáváme skromní. Posiluje nás vědomí, že na titul máme,“ ujistil Villa poté, co se svými kumpány rozdrtili Real.

Reklama

Související témata: