Hlavní obsah

La Liga má dva krále: Messiho a Cristiana Ronalda

PRAHA

Španělská La Liga je ve své polovině. V tabulce dominuje Barcelona před Realem Madrid a také na hřišti jsou nejvýrazněji vidět dvě hvězdy těchto klubů – útočníci Lionel Messi a Cristiano Ronaldo. Bez nich by to nebyla liga hvězd, podotkl deník Marca.

Foto: Heino Kalis, Reuters

Cristiano Ronaldo z Realu Madrid

Článek

Cristiano Ronaldo neboli CR7 je nejlepším střelcem první poloviny soutěže, když se do sítě soupeřů trefil celkem dvaadvacetkrát. Naopak Lionel Messi alias La Pulga (Blecha) je pro změnu nejlepším gólovým nahrávačem, když svým spoluhráčům připravil přesnými pasy celkem třináct branek. Sám se trefil osmnáctkrát. Pohledem odehraných minut, dá Cristiano branku každých 81 minut, Messi každých 83 minut.

„Kanonýři, kteří se umí rozhodovat, jsou pro své kluby nepostradatelní a jsou příčinou toho, že španělská liga je dobrá podívaná. Bez nich bychom o soutěži pravděpodobně nehovořili jako o lize hvězd,“ napsal deník Marca. „Když CR7 vstřelí gól, Messi na jeden nahraje. Když útočník Realu Madrid dá hattrick, Argentinec na něj odpoví hattrickem. Taková byla první polovina ligy.“

Od skončení ligového ročníku 1950/1951 se žádný střelec nedokázal dostat v tabulce střelců tak vysoko, zdůrazňuje list. V tabulce střelců má Cristiano náskok před svým úhlavním konkurentem o čtyři branky. Messi má ale vyšší procento úspěšnosti střelby, bezmála 25 % (tedy každá jeho čtvrtá střela skončí v síti), Cristiano 16,5 % procent. Ještě zajímavější je úspěšnost střelby na branku: Messi na 18 tref potřeboval 40 střel (tedy úspěšnost 45 %), Cristiano na 22 gólů 54 střel (40,7 %).

Pokud by se počítalo kanadské bodování jako v hokeji, vedl by také Messi. K 18 přesným trefám přidal totiž dalších 13 asistencí, to bychom měli 31 bodů. Cristiano nahrával jen na pět branek, byl by tedy o 4tz5i „kanadské body“ za obhájcem Zlatého míče.

Cristiano Ronaldo versus Lionel Messi
Góly2218
Asistence513
Střely13374
Střely na branku5440
Faulován4828
Odehrané minuty18001500
Zařídil žlutých karet soupeře115
Zařídil červených karet soupeře21
Zdroj: Marca

Reklama

Související témata: