Hlavní obsah

VIDEO: Mourinho má dvacátou trofej, před novináře si ale netroufl

Praha/Madrid

Real Madrid získal svoji první trofej v sezóně. V tradičním El Clásiku ve čtvrtek v noci vyhrál doma na San Bernabeu odvetný zápas španělského Superpoháru nad Barcelonou 2:1 a vzhledem k prohře z Nou Campu 2:3 získal po čtyřech letech a podeváté celkově malý stříbrný pohár. Jen zpovzdálí sledoval radovánky hráčů a fanoušků kouč José Mourinho, který si na svůj seznam trofejí mohl připsat dvacátý kousek.

Real porazil Barcelonu a získal Superpohár

 
Článek

V Portugalsku, Anglii, Itálii a Španělsku vyhrál všechny trofeje, které byly k mání. Tahle byla poslední, která mu chyběla. Navíc s Portem a Interem Milán získal i tu nejcennější evropskou, obří ušatý pohár pro vítěze Ligy mistrů. „Pro mne bude mít větší cenu, až porazíme Barcelonu v lize a třeba i v Lize mistrů. Neberu to ani jako útěchu po mém nejhorším startu do sezóny, jaký zažívám právě letos. Tu radost nechám hráčům a fanouškům,“ hlesl a zmizel v útrobách stadiónu. Nepřišel ani na tiskovou konferenci, protože po zápasech s Barcelonou je vždy plný emocí a je to zneužíváno proti němu.

Neměli na nás

„Byli jsme si vědomi, že jsme zatím fanouškům připravili víc zklamání než radosti. Pro nás je důležitější liga, ale tým šel do zápasu od začátku naplno, hladový po vítězství. Úvod se vyvíjel podle našich představ. Dali jsme dva góly Higuaínem a Ronaldem, jeden nám sudí ještě neuznal pro faul Pepeho... To už není podstatné. Po vyloučení Adriana za hrubý zákrok na Ronalda už jsme utkání v podstatě jen kontrolovali, bez obav o výsledek i po Messiho snížení. Vytvořili jsme si i další šance, mohli jsme vyhrát mnohem vyšším rozdílem. Barcelona na nás neměla,“ říkal spokojeně asistent Aitor Karanka.

Velmi spokojený byl i kapitán týmu Iker Casillas: „Přesně tohle jsme potřebovali. Po špatném vstupu do sezóny máme první trofej. Ta patří fanouškům za trpělivost. V kabině nikdo nepochyboval, že vyhrajeme a trofej získáme. Myslím si, že jsme Barcelonu docela rozebrali. Moc šancí neměla. Ve druhé půli už jsme kontrolovali hru, protože soupeř neměl sílu se zápasem v deseti něco udělat. Potřebovali jsme se odrazit a ten moment přišel. Teď už poletíme za dalšími trofejemi. Ty nejdůležitější jsou připraveny na jaře.“

Dvě hloupé chyby

Hráči Barcelony byly hodně rozčarování. „Věřili jsme, že dokážeme výsledek z Nou Campu proměnit v Madridu v úspěch. V posledních letech se nám na San Bernabeu daří a vyhrát zrovna tady nějakou trofej a vzít ji Realu, to je přeci paráda. Bohužel se to nepovedlo, ale můžeme si za to sami. Soupeř nebyl lepší, trestal naše chyby,“ krčil rameny gólman Victor Valdés, který neměl čisté svědomí ani po jednom z gólů Realu.

„Chtěli jsme získat Superpohár a nemáme ho. Rozhodly o tom dvě naše chyby z úvodu zápasu. V deseti už jsme pak neměli dost sil na obrat. Real je silný, pohlídal si to. Určitě to s námi nic neudělá. Ligu jsme začali na rozdíl od Realu výborně a máme před sebou další výzvy,“ přidal se Xavi.

Nový kouč Tito Vilanova věřil, že získá svoji první trofej, také jemu se zápas nehodnotil lehce... „Nebyli lepší než my. Vyšel jim úvod zápasu a po vyloučení Adriana jsme dokázali už jen snížit. Vytvořili jsme si přesto pět dalších šancí, mnoho nechybělo... Na svoje hráče jsem hrdý, protože v deseti odvedli obrovský výkon. Samozřejmě jsme chtěli trofej získat, ale nijak nás to neovlivní. Navíc měli někteří hráči zdravotní problémy, především Alba a Alves. Začátek sezóny v La Lize nám vyšel a to hlavní teprve přijde. Prohráli jsme jeden zápas, nic víc se nestalo,“ pravil vyrovnaným hlasem.

Oba týmy představily i nové posily. V dresu Realu nastoupil v závěru Luka Modrič, který přišel z Tottenhamu. Za Barcelonu střídal Song, jenž do Katalánska přišel z Arsenalu.

Reklama

Související témata: