Hlavní obsah

Přestěhuje se Barcelona? O budoucnosti Nou Campu se rozhodne za dva týdny

Barcelona

Spojení FC Barcelona a Nou Camp už nemusí za pár let platit. Vedení katalánského giganta zvažuje, že pětapadesát let starý skvost nahradí novým moderním stánkem. Prezident klubu Sandro Rosell prohlásil, že o budoucnosti Nou Campu rozhodnou delegáti Barcelony v referendu 22. září.

Foto: Jirka G. Novák, Sport.cz

Nou Camp, fotbalový stadion FC Barcelona - ilustrační foto.

Článek

Nou Camp je s kapacitou 99 354 diváků největším evropským stadiónem, jeho budoucnost je však nejistá. Vedení Barcelony zvažuje výstavbu nového stadiónu nebo rozsáhlou rekonstrukci současného stánku. Klíčové rozhodnutí má padnout za téměř dva týdny a podílet se na něm budou všichni, kteří mají s katalánským týmem něco společného - vedení, funkcionáři, členové klubu i fanoušci.

„Rozhodnutí postavit nový stadion nebo renovovat Nou Camp učiníme prostřednictvím referenda. Tak zásadní věc musí rozhodnout členové klubu," vyhlásil klubový boss Sandro Rosell. Barcelona se sice pyšní jedním z nejslavnějších stadiónů na světě, Nou Camp ale ve srovnání s moderními arénami, kterými se pyšní evropští konkurenti, pokulhává. Od svého vzniku již stadión prošel řadou obměn a renovací, ty jsou však finančně nákladné a dostatečně nezabrání chátrání.

Investice za 350 miliónů eur

Úmysly vedení Barcelony postavit nový stadión vyvolaly velké pozdvižení. V Katalánsku mluví o tom, že nový chrám bude stát asi 350 miliónů eur, tedy zhruba stejně, jako před sedmi lety mnichovská Allianz Aréna.

Mnozí fanoušci by takové peníze rádi investovali do nových posil a připomínají osud londýnského stadiónu Highbury. Na něj vzpomínají fanoušci Arsenalu, kteří se v roce 2006 s velkou nevolí stěhovali na modernější Emirates.

Otázkou zůstává, jak se členové klubu k otázce nového stadiónu v době ekonomické stagnace postaví. O tom, jestli Barcelona začne utrácet velké peníze za nový stadión na úkor nových posil, se rozhodne 22. září.

Reklama