Hlavní obsah

Anglie by se měla nad svým fotbalem zamyslet, radí Piqué a dává za vzor Barcelonu

Barcelona

Anglické fotbalové kluby zažily v této sezóně v Lize mistrů oproti minulým létům značný ústup ze slávy. Nejsou tak dávno doby, kdy se do semifinále nejprestižnější klubové soutěže probojovaly i tři zástupci Albionu. Jenže na jejich úkor se tlačí výš týmy ze Španělska či Německa. Proč tomu tak je, naznačil stoper Barcelony Gerard Piqué.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Gerard Piqué z Barcelony

Článek

Sám zažil anglický fotbal, když v sedmnácti letech opustil Barcelonu a zamířil do Manchesteru United. Slávu ale začal sklízet až po svém návratu přes Zaragozu do katalánského velkoklubu.

„Všechny, kteří vyrůstali v Barceloně, to táhne zpět. Je to nejlepší klub na světě, užíváte si tituly, herní styl a navíc jste tu doma. Pryč se chodí jen v případě, že nevidíte jasnou cestu na vrchol," vysvětluje svůj návrat v rozhovoru pro britský list Daily Telegraph.

Ve Španělsku je to o přihrávkách

Rozdíly ve stylu fotbalu mezi Anglií a Španělskem vidí poměrně výrazné. „Tady ve Španělsku je to vždy především o přihrávkách z jedné strany na druhou. Ale není to jen o nich. Musíte být na správném místě, abyste je mohl přijmout. Musíte si vyvinout rychlé myšlení, abyste mohl přihrávky včas vidět a vědět, co následně uděláte," rozpovídal se Piqué.

Taktičtěji svázanějšímu pojetí fotbalu ve Španělsku se podle jeho slov po návratu z Anglie, kde se především středopolařům dává větší volnost, těžko přizpůsobuje. Za příklad dává Ceska Fábregase, jenž rovněž coby teenager zamířil do Anglie, konkrétně do Arsenalu, odkud se vrátil do Barcy až po dlouhých osmi letech.

„V Anglii máte s míčem mnohem více času a obzvlášť záložníci mají i více prostoru, což jim dává více svobody. Vidím, jak může být těžké vracet se zpět k poziční hře, když máte intuitivně zakódováno hrát svobodněji. Vidím na Ceskovi, jak by se chtěl pohybovat na větším prostoru, na což byl zvyklý v Arsenalu. Musí se ale přizpůsobit na to, kde hraje," pokračoval zadák Barcelony.

Předčili Angličany i na klubové scéně

Španělský fotbal už předčil ten anglický nejen na reprezentační scéně, ale i na klubové. Zatímco La Liga měla ve čtvrtfinále Champions League tři zástupce, anglické týmy mezi nejlepšími osmi zcela chybí, což se stalo poprvé od roku 1996.

„Angličané by se měli nad svým fotbalem trochu zamyslet. Mívali v Lize mistrů tři týmy v semifinále a teď nemají ani jeden ve čtvrtfinále. Možná, že jsou oproti La Lize trestáni za to, že peníze z televizních práv rozdělují rovnoměrněji. Ale to nevysvětluje všechny příčiny. Říká se, že anglická liga je vyrovnanější, než španělská. Jenže United teď mají dvanáctibodový náskok na druhého," dodal Piqué.

Reklama