Hlavní obsah

Kouč Ajaxu věštil správně. Jsme první, kdo porazí Barcelonu útočným fotbalem, tvrdil Frank de Boer

Amsterodam/Praha

Prakticky celou druhou půli hrál Ajax jen v deseti bez vyloučeného Veltmana, přesto favorizovanou Barcelonu v Lize mistrů porazil. A nikoli totální defenzivou a destrukcí, ale ofenzvně laděným fotbalem, který vyznává. „Hlavně v prvním poločase jsme hráli skutečně fantasticky,“ chválil své svěřence trenér Frank de Boer poté, co připravili katalánskému velkoklubu první prohru na scéně Champions League a uchovali si naději na postup ze skupiny.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Fotbalisté Ajaxu se radují z branky Thulaniho Serera (vlevo) v utkání proti Barceloně.

Článek
Fotogalerie

Pravdou je, že Barcelona vyrukovala bez zraněného Messiho, přesto si měla s Ajaxem poradit. Zvláště poté, co český sudí Královec hned tři minuty po přestávce vyloučil jedenadvacetiletého domácího obránce Joela Veltmana, který zastavil pronikajícího Brazilce Neymara.

To se nesmí opakovat, láteřil kouč Katalánců

„Neměl se nechat unést a faulovat, měl víc věřit gólmanovi. Byla to pro něho hodně drahá lekce," glosoval kouč Ajaxu situaci, která měla zápas zlomit. Zvláště, když Xavi z nařízeného pokutového kopu snížil a Barcelona začala hrát čtyřicet minut trvající přesilovku.

„Musíme si nejen promluvit o tom, co se stalo, ale hlavně se poučit z chyb, které jsme dělali. Pokud prohráváme zápasy, pak hlavně proto, že do nich nedáváme dost nasazení, úsilí a intenzity, což byl i případ prvního poločasu s Ajaxem," kritizoval svůj tým kouč Gerardo Martino.

„Pokud by se něco podobného opakovalo ve vyřazovací části Ligy mistrů, mohlo by to mít kritické následky, protože v Champions League se musí hrát naplno celých devadesát minut," rozladil argentinského trenéra ve službách Barcelony přístup jeho hráčů.

Trenérovo proroctví se naplnilo

Zato amsterodamskou Arenu zaplavila euforie. Dokonce taková, že druhý gól Hoesena oslavoval jeden z fanoušků tak nadšeně, že spadl z tribuny z několikametrové výšky hlavou na beton. Policie však dementovala původní informace, že zemřel a uvedla, že byl s vážným poraněním hlavy převezen do nemocnice.

„Už před zápasem jsem tvrdil, že Ajax bude prvním mužstvem, které je schopné Barcelonu porazit útočným fotbalem, který je nám vlastní. Dokázali jsme to hlavně díky výkonu v prvním poločase," připomínal svou prognózu pronesenou před utkáním domácí kouč Frank de Boer.

„Odolávat Barceloně ve druhé půli jen v deseti bylo velice obtížné, ale ukázali jsme lví srdce. Nakonec jsme ale vyhráli nejen díky bojovnému duchu, ale i našim fotbalovým kvalitám."

Ajax si výhrou nad Barcelonou udržel naději na postup do osmifinále, v posledním zápase skupiny H musí ovšem vyhrát v Miláně nad AC. Barceloně naproti tomu stačí k stvrzení první příčky i remíza se Celticem Glasgow na Nou Campu.

Reklama

Související témata: