Hlavní obsah

Bývalý kouč Barcelony Vilanova prohrál boj s rakovinou. Camp Nou se noří do smutku

Barcelona
Aktualizováno

Bývalý trenér fotbalistů Barcelony Tito Vilanova, který bojoval s rakovinou, v pátek odpoledne zemřel. Katalánský klub o tom informoval na svém webu. Stadión Camp Nou se ponoří do smutku. Fanoušci tam budou moci v nejbližší době vzdát poctu kouči, který s Barcelonou minulý rok získal španělský titul. Klub vyjádřil soustrast rodině.

Foto: Profimedia.cz

Tito Vilanova ještě jako kouč Barcelony na tiskové konferenci.

Článek
Fotogalerie

"S velkým smutkem musíme oznámit, že Tito Vilanova dnes zemřel. Smrt si pro našeho bývalého trenéra přišla dnes odpoledne, když prohrál boj s rakovinou, který vedl od roku 2011," uvedl katalánský celek na oficiálním webu.

Zdravotní stav Vilanovy se v posledních dnech dramaticky zhoršil. Bývalý trenér Barcelony musel kvůli rakovině opět do nemocnice, ve čtvrtek akutně podstoupit další operaci. S rakovinou příušní žlázy bojoval od listopadu 2011. Podle španělského rozhlasu RNE byl pětačtyřicetiletý někdejší španělský fotbalista přijat do nemocnice už minulý pátek kvůli žaludečním potížím. Vilanovův stav se v tomto týdnu zhoršil a v Barceloně ho operovali.

Soustrast vyjádřil i Mourinho

Smrt pětačtyřicetiletého trenéra zasáhla jeho bývalé svěřence i trenérské kolegy. "Tito byl jeden z nejlepších trenérů, jaké jsem v kariéře měl. Díky za všechno, co jsi udělal. Myslím na jeho rodinu a posílám jim veškerou moji lásku a podporu," napsal brankář Barcelony Víctor Valdés na twitteru. 

"Nemám slov. Jsem hrdý na to, že jsem byl součástí tvého života. Tito, šel jsi všem lidem příkladem. Odpočívej v pokoji," přidal se záložník Andrés Iniesta. Také Lionel Messi na sociální síti zveřejnil svoji fotku s Vilanovou, pod kterou přidal: "Vždycky na tebe budeme vzpomínat. Všechny moje myšlenky jsou s Titovou rodinou."

"Smrt Tita Vilanovy je smutným dnem pro fotbal, Barcelonu, ale hlavně jeho rodinu. Za celou Chelsea bych jí proto chtěl vyjádřit upřímnou soustrast," uvedl trenér José Mourinho, bývalý kouč Realu Madrid i v druhé polovině devadesátých let někdejší asistent Barcelony.

S Barcelonou Vilanova slavil 14 trofejí

Nemoc se u Vilanovy poprvé objevila v listopadu před třemi lety, kdy byl ještě asistentem Pepa Guardioly. Po operaci se vrátil a v následující sezóně se posunul do role hlavního trenéra. Barcelonu pak dovedl k titulu a zisku rekordních 100 bodů.

Dalšímu zákroku se podrobil v prosinci 2012 a po vynucené pauze, kterou strávil léčbou v New Yorku, se opět vrátil k trénování. Loni se však u něj rakovina opět objevila a Vilanova 19. července, nedlouho po zisku titulu, odstoupil z funkce, ve které ho nahradil Gerardo Martino.

Během působení v roli asistenta Vilanova pomohl Barceloně v letech 2008 až 2012 získat 14 trofejí, včetně dvou triumfů v Lize mistrů. Pětačtyřicetiletý kouč měl manželku a dvě děti.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.