Hlavní obsah

Barcelona si za půl miliardy pořídila náruživého kuřáka. Zapálím si, kdy budu chtít, říká Mathieu

Barcelona

Katalánský poklad Barcelona přebudovává po neúspěšné sezóně kádr pod vedením nového kouče Luise Enriqueho. Jestli klubová legenda ustojí obrovský tlak na lavičce Blaugrany se teprve ukáže, ale už nyní je pod těžkou palbou. Jako nástupce nedostižného stopera a kapitána Carlese Puyola si Enrique přivedl z Valencie již třicetiletého Jérémyho Mathieua. Přestupová částka 20 miliónů eur (asi 550 miliónů korun) pořádně nadzdvihla fanouškovskou obec a Francouz sám ještě přilil olej do ohně, když odhalil svou oblíbenou kratochvíli - cigarety.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Jérémy Mathieu zdraví fanoušky při oficiálním přivítání v Barceloně.

Článek

Podle rozzlobené části fanoušků Barcelony je částka 20 miliónů eur za nepříliš známého hráče po třicátém roku věku příliš. „Proč nekoupíme nějakého opravdu špičkového stopera, jako jsou Thiago Silva, Mats Hummels, nebo Daniel Agger?“ množí se na sociálních sítích rozhořčení části příznivců slavné Barcy.

A to byly pro zkušeného francouzského obránce teprve první vlaštovky, které dávaly tušit nelehký začátek na Nou Campu. Na přetřes totiž na sociálních webech přišlo další s Mathieum spojené ožehavé téma - zlozvyk kouření u špičkových sportovců.

Třicetiletý stoper se ale nepříjemnému tématu nehodlal vyhýbat a k lásce k cigaretám se navíc postavil čelem. „Cigaret sice nevykouřím mnoho, ale zapálím si, kdy se mi chce,“ uvedl v otevřené zpovědi deníku Marca. Zároveň si však myslí, že to, jestli kouří, je jen jeho věc, do které není nic vedení Barcelony ani jejím fanouškům. „Je to osobní věc,“ odmítl debatu na dané téma.

Mathieu devalvoval nekuřácký kurz Barcy

Upřímnost se tedy Mathieumu rozhodně upřít nedá. Jestli si ale právě těmito výroky získal nalomenou důvěru fanoušků Barcelony je přinejlepším diskutabilní. Asi jen málokdo by chtěl do klubu svého srdce jako náhradu za jednu z největších legend klubové historie výrazně předraženého třicetiletého kuřáka. Na Nou Campu se pro tento neortodoxní krok rozhodli. Již brzy se dozvíme, jestli se nakonec jako ti chytří ukáží funkcionáři, nebo skeptičtí příznivci.

„Jediné, co má opravdu váhu, je to, co se stane na hřišti. Lidé zapomínají, že toho na trávníku opravdu hodně naběhám. Vždycky chci to nejlepší pro tým a jsem pro něj ochoten obětovat cokoli,“ varoval Mathieu kritiky, aby jej soudili až podle výkonů v sezóně.

Mezi vrcholovými sportovci málo vídaná chyba v životosprávě údajně ležela v žaludku již vedení Valencie. Funkcionáři zkoušeli Francouze přesvědčit všemi možnými způsoby, aby se kouření cigaret vzdal, ale nepomohl ani prosba o pomoc od jeho manželky. Dá se tedy očekávat, že ani barcelonští bafuňáři v této věci neuspějí, čímž se exponuje paradoxní situace - Barcelona totiž v minulém roce spolupracovala s Evropskou komisí na velké protikuřácké kampani a fotbalový chrám Nou Camp je od té doby nekuřáckým stadiónem.

Prosadí se francouzský stoper Jérémy Mathieu do základní sestavy Barcelony?
Ano.
41,7 %
Ne.
58,3 %
Celkem hlasovalo 9768 čtenářů.

Reklama

Související témata: