Hlavní obsah

Bývalý ředitel Realu: Pokud je Guardiola Mozart, tak Mourinho je jen Salieri

Madrid

Fotbalová legenda Realu Madrid Jorge Valdano si s někdejším trenérem Bílého baletu José Mourinhem do oka rozhodně nepadl. Do ostré kritiky na hlavu Portugalce se tehdejší ředitel madridského velkoklubu pustil ve své nedávno dokončené knize The eleven power of a leader. V ní se také pouští do metaforického srovnání Guardioly a právě Mourinha.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý trenér Realu Madrid José Mourinho (vlevo) a někdejší ředitel klubu Jorge Valdano

Článek

Valdano, bývalý argentinský fotbalista, působil coby hráč v Realu v letech 1984 až 1987 a na Santiago Bernabeu zakončil i svou kariéru. Do Realu se znovu vrátil jako trenér, na lavičce působil v letech 1994 až 1996, takže zná lépe než kdokoliv jiný, jak náročné je trénování takového velkoklubu, jakým je Real.

„Mourinho je člověk, který přesně zapadá do dnešní bombastické povrchní doby," napsal Valdano ve své knize. „Nikdy jsme se nemohli pochopit, protože jemu chyběl můj smysl pro citlivost," pokračuje osmapadesátiletý funkcionář, který v době Mourinhova působení na trenérské lavici zastával funkci ředitele klubu.

Nikdy neřekl nic, co by stálo za zapamatování

Zatímco Mourinhovi přiznává všeobecně známou vlastnost vysokého ega, on sám se považuje za inteligentního člověka. „Inteligence a ego jsou nepřátelé. A pokud se utkají, ego vítězí," pokračoval Argentinec. „Nikdy jsem ho neslyšel o fotbale říci jedinou větu, která by stála za zapamatování. Ať už na veřejnosti nebo v soukromí," dodal rodák z Las Parejas.

Někdejší útočník v knize stavěl před Mourinha například přemýšlivého Pepa Guardiolu. „Pokud je Guardiola Mozartem, tak Mourinho je Salierim. Salieri by byl hudebním velmistrem, kdyby Mozart neexistoval," pustil se Valdano do metaforického srovnání.

A když Valdano knihu představoval novinářům, pokračoval v Mourinhově kritice. „Měl k dispozici jeden z nejlepších kádrů v historii Realu Madrid. A vždycky, i v Lize mistrů, zůstal za dveřmi úspěchu," prohlásil Argentinec. Mourinho za své tříleté účinkování v Realu získal jeden titul ve španělské La Lize, jednou získal Španělský pohár a jednou i španělský Superpohár.

Který trenér je podle vás lepší?
Pep Guardiola
50,1 %
José Mourinho
49,9 %
Celkem hlasovalo 10235 čtenářů.

Reklama