Hlavní obsah

Neymarův rekordní přestup za skoro šest miliard potvrzen. Ale hrozí dohra

Aktualizováno

FC Barcelona oznámila, že Neymarovi zástupci dnes v sídle katalánského klubu složili rekordní částku 222 miliónů eur (zhruba 5,8 miliardy korun) a vyplatili brazilského fotbalistu ze smlouvy. Pětadvacetiletý útočník zamířil do Paris St. Germain, kde uzavřel pětiletý kontrakt. Francouzský klub to večer potvrdil. Ročně si má Neymar vydělat 30 miliónů eur (přes 781 miliónů korun).

Foto: China Stringer Network, Reuters

Brazilská fotbalová hvězda Neymar

Článek

"Jsem nadmíru šťastný, že jsem v Paris St. Germain. Od chvíle, co jsem přišel do Evropy, to byl jeden z nejambicióznějších klubů. A největší výzvou, která mě motivovala k přestupu, je pomoct klubu vybojovat tituly, po nichž fanoušci touží," uvedl Neymar na webu pařížského celku. "Odehrál jsem v Evropě čtyři sezóny a cítím se připravený na tuhle výzvu. Udělám všechno pro to, abych byl nápomocen novým spoluhráčům, otevřel klubu nové obzory a dělal radost milionům jeho fanoušků po celém světě," dodal.

Barcelona v prohlášení uvedla, že se obrátí na Evropskou fotbalovou unii a celý případ ještě může mít disciplinární následky. Vedení španělské ligy dnes platbu za Neymara odmítlo přijmout. Konkrétní důvod neuvedlo, šéf soutěže Javier Trebas však nedávno prohlásil, že transfer by mohl porušit pravidla finanční fair play UEFA. Podle nich by neměly výdaje klubů překročit 70 procent příjmů.

O Neymarově odchodu z Barcelony informoval klub i hráčův agent ve středu s tím, že francouzský celek zaplatí plnou výstupní klauzuli 222 miliónů eur. Přestup brazilského reprezentanta tak více než zdvojnásobí dosavadní rekord, který patřil francouzskému záložníkovi Paulu Pogbovi. Za něj Manchester United loni zaplatil Juventusu Turín 105 milionů eur.

Neymar přišel do Barcelony v létě 2013 ze Santosu za 88 milionů eur. V katalánském celku se vypracoval v jednoho z nejlepších fotbalistů světa a s Lionelem Messim a Luisem Suárezem vytvořil obávané ofenzivní trio. S Barcelonou získal osm trofejí včetně triumfu v Lize mistrů a dvou španělských titulů. Smlouvu měl až do roku 2021.

Reklama

Související témata: