Hlavní obsah

Z fotbalistů Slavie čišelo nadšení

PRAHA

Nadšení. To bylo patrné z hráčů pražské Slavie bezprostředně po prvním z šestice zápasů v základní skupině Ligy mistrů. Rumunskou Steau Bukurešť porazili 2:1 a úspěšně tak vykročili za svým minimálním cílem – postupem do Poháru UEFA ze třetí příčky. Všichni slávisté hráli milionářskou soutěž poprvé v životě „Byl to skvělý pocit, fanoušci byli fantastičtí,“ řekla poslední posila sešívaných Daniel Pudil.

Článek

Fotbalisté pražské Slavie nastoupili na ne zcela vyprodaný strahovský stadión pár minut před zahajovacím výkopem, aby si podali ruce s rozhodčími a hráči svého soupeře. Za jejich zády se v kruhovém středu poprvé vlnil obří fotbalový míč s hvězdami a do uší jim hrála hymna Ligy mistrů. „Představoval jsem si, jak sedím doma u televize a koukám na nejlepší fotbal. Na tuhle chvíli jsem se hrozně těšil,“ svěřil se po utkání Marek Suchý.

Na první pohled se mohlo zdát, že se slávistům na kopačky přilepila nervozita, podle svých slov se však cítili dobře. „Mně nervozita nohy nesvazovala. Myslím, že ten výkon nebyl ze začátku tak špatný, možná jsme pár chyb udělali, ale tak těžké to pro nás nebylo,“ řekl bek se sedmnáctkou na zádech. Připomněl i to, že tým nabral zkušenosti z předcházejících dvojzápasů s Žilinou a Ajaxem. Matej Krajčík naopak náznaky nervozity přiznal: „Zápas byl pro nás další zkušeností. Myslím, že jsme byli zpočátku moc zalezlí. Nedařilo se nám udržet balóny na soupeřově polovině. To se ale zlepšilo v druhém poločase,“ řekl slovenský krajní obránce.

Úvodní gól zápasu padl z první vážnější situace před hostujícím brankářem Zapatou. Centr z pravé strany nastřelil Stanislav Vlček do gólmana, míč se však šťastně odrazil ke Zdeňku Šenkeříkovi, který otevřel skóre. „Je to můj nejdůležitější gól v kariéře. Je to krásný pocit. Výsledek utkání byl hodně důležitý,“ řekl střelec úvodní branky.

Suchý: Na standartky jsme se připravovali

Soupeř však stačil do poločasu vyrovnat. Podařilo se mu to ze standartní situace, před nimiž trenér Jarolím hráče nejdůrazněji varoval. Přetažený centr na zadní tyč využil obránce Goian a koníčkem vyrovnal. „Připravovali jsme se na tyto situace, protože Steaua má vysoké obránce a střílí z nich hodně branek. Při gólovém rohu jsme si nepokryli zadní tyč a jeden Rumun tam naskočil. Pak už bylo těžké s tím něco udělat,“ litoval po zápase Suchý.

Během prvního poločasu musel kvůli zraněnému kolenu vystřídat Erich Brabec, do druhé půle pak nenastoupil navrátilec Martin Latka, jemuž se obnovilo staré zranění. „Nebyl to pro nás žádný problém. Tady je na lavičce dvacet pět hráčů, kteří mohou nastoupit od začátku. Kluci se dobře znají. Myslím, že jsme to zvládli dobře,“ řekl Daniel Pudil. Podobný náhled na vynucené změny v sestavě měl i Krajčík: „Najednou jsme byli bez stopera. Chvíli trvá, než si na sebe zvykneme, ale Hubáček hrál ve druhé půli naprosto výborně, takže po patnácti minutách nebyl znát rozdíl,“ řekl.

Uklidnění do slávistických řad přinesl až gól Francouze Belaida, kterému se paradoxně předchozí průběh zápasu příliš nepovedl. „Druhý gól nás uklidnil, pak už jsme hráli i trochu pro diváky,“ usmíval se po zápase Krajčík. „Trenér nám říkal, že jsme to hlavní splnili postupem do této soutěže, a že si máme zápasy užívat. A výhra na úvod? Ta je super,“ radoval se Suchý.

Reklama