Hlavní obsah

Je skvělé ubránit Barcelonu, radoval se kouč Glasgow Rangers

PRAHA

Téměř na den přesně opět po roce vyšla ve fotbalové Lize mistrů brankově naprázdno ofenzivní síla Barcelony. Katalánský velkoklub si nedokázal poradit s důslednou obranou skotských Glasgow Rangers, kteří i po třetím kole základních skupin překvapivě drží neporazitelnost. Jejich kouč Walter Smith si tak mohl užívat další slastné chvilky ve snově rozehrané podzimní sezóně.

Článek

"Jezdci" se po několika letech strádání rázně vracejí mezi fotbalovou elitu. Ve skotské lize o víkendu sestřelili nesmiřitelného rivala Celtic a své povedené tažení dosavadním průběhem sezóny potvrdili v úterý v Lize mistrů. Po polovině skupiny E mají Rangers díky remíze ve vzájemném duelu stejně bodů jako Barcelona a co víc, dokázali utnout její ofenzivní choutky v čele s hvězdným Ronaldinhem. Katalánci v prestižní soutěži neskórovali naposledy loni v říjnu proti Chelsea.

"Jsem nadšený výkonem svých hráčů, ani nemohu najít odpovídající slova chvály. Obstáli jsme proti jednomu z nejlepších fotbalových týmů, podařilo se nám ubránit Barcelonu," jásal Smith. Speciální poklonu vysekl obranným řadám. "Samozřejmě jsme byli po celých devadesát minut tlačeni do skvělé defenzivy. Myslím ale, že každý klub by proti Barceloně praktikoval stejnou taktiku. Byli jsme excelentní, zisk bodu mě těší jako vítězství," řekl trenér Rangers.

Zářil i kapitán Barry Ferguson. "Byla to radost hrát proti nim. Věděli jsme, že mívají hodně v držení míč. To nás přimělo k tomu, že jsme za žádnou cenu nechtěli dostat gól. Jsme nadšeni, povedl se nám výborný start do skupiny," pochvaloval si Ferguson.

Favorizovaná Barcelona nad ztrátou bodu příliš netruchlila. "V Lize mistrů není remíza zvenku špatný výsledek. Můj tým hrál dost dobře na to, aby vyhrál, jenže oni bránili vskutku výborně a moc nechtěli hrát. Jsem zklamaný, že jsme šance nezužitkovali v gól, ale doma na Nou Campu už určitě vyhrajeme," ujistil trenér Frank Rijkaard náročné španělské fanoušky.

Lyon přehrál trápící se Stuttgart

Ve stejné skupině se dokázal na poslední chvíli probudit Barošův Lyon, který v souboji dvou neúspěšných týmů triumfoval ve Stuttgartu a oživil postupové naděje. Francouzskému šampionovi se podařilo snížit hrozivé skóre 0:6 po dvou zápasech. "Tým konečně pracoval jako jeden muž, bránili všichni a společně jsme útočili," pochvaloval si kouč Alain Perrin. Aby úterní výhra měla cenu, musí ji Lyon potvrdit za čtrnáct dní. "Tenhle zasloužený úspěch nám dává nový impulz. Přesto účast v další fázi už není jen v našich rukách," posteskl si.

Strach jde z anglických mužstev. Arsenal rekordně vyprovodil pražskou Slavii, Manchester United zase třetí výhru ve třetím zápase ozdobil čtyřmi zásahy do sítě Dynama Kyjev. Stejně dopadla o víkendu i Aston Villa. "Naše útočná hra byla prostě excelentní, nemůžu po hráčích chtít víc, než dnes předvedli. Mohli jsme skórovat klidně i víckrát, myslím, že tým stále více vyzrává," pochvaloval si trenér Alex Ferguson úterní zápas.

Manchester po pozvolném vstupu do sezony pořádně přidal, pomohl mu návrat Wayna Rooneyho, který okamžitě našel svoji střeleckou formu. "Dali jsme pěkné góly, ale nechtěli se s tím spokojit a příliš jim půjčovat míč. Věřím, že toho ještě hodně přijde, protože po špatném startu se nám nyní opravdu daří," prohlásil kanonýr.

Sevilla si potvrdila druhou příčku ve skupině H

Sevilla se po výprasku na Arsenalu oklepala a zvládla oba domácí zápasy s outsidery skupiny - pražskou Slavií a Steauou Bukurešť. Byť tomu skóre 2:1 příliš nenapovídá, měla utkání proti Rumunům pod kontrolou. "Hráli jsme skvělý zápas a předvedli našim fanouškům krásný výkon. Soupeř přišel do druhé půle se změnou taktiky, ale my jsme bojovali výborně," prohlásil střelec jedné z branek Luis Fabiano.

Kouč Sevilly Juande Ramos se kabonil jen v závěru, když se podařilo hostům snížit. "Začali jsme odvážně a končili utkání v obavách. Kluci si asi mysleli, že už je vyhráno. Potřebovali jsme tyhle tři body, abychom zvýšili náskok před Slavií. Arsenal si obrovským rozdílem postup už zajistil, zatímco my musíme pořád ještě jednou vyhrát. Jsme ale na správné cestě," dodal trenér, o něhož se zajímal anglický Tottenham.

Reklama

Související témata: