Hlavní obsah

Namlsaná Slavia touží znovu po Lize mistrů

PRAHA

Loni se pražská Slavia účastí ve fotbalové Lize mistrů namlsala, letos by si start v milionářské soutěži ráda zopakovala. Kvůli prestiži, ale hlavně sto milionům korun, jež už účast v hlavní soutěži garantuje. Musí ale vyřadit ve třetím předkole italskou Fiorentinu. „A to bude těžší, než postoupit přes Ajax, což se nám povedlo loni,“ krotil před úterním prvním duelem optimismus v rozhovoru pro Sport.cz Vladimír Šmicer.

Článek

Fiorentina s Mutuem, Gilardinem, Santanou a spol. ve svém středu, to bude úplně jiná sorta, než před rokem Ajax, který Pražané pokořili a přes něhož si do hlavní soutěže Champions League cestu proklestili.

„Nejde jen o to, že italský fotbal je daleko kvalitnější než holandský, diametrální rozdíl je i ve filosofii. Zatímco nizozemské kluby – Ajax nevyjímaje – preferují bezvýhradně ofenzívu, neboť jejich mottem je, že musí dát alespoň o branku víc než soupeř, Italové preferují v první řadě defenzívu. Hlavně gól nedostat a pak se třeba pokusit protivníkovi nějaký dát,“ rozvíjel své tvrzení Vladimír Šmicer, který po vleklém zranění achillovky teprve začal s tréninkem a ve Florencii tudíž usedne jen na tribunu.

Trenér Jarolím recept má

Trenér Pražanů Karel Jarolím samozřejmě dává nejzkušenějšímu hráči svého kádru za pravdu. „Fiorentina, která loni skončila v italské lize čtvrtá a v Poháru UEFA se probojovala až do semifinále, je strašně těžkým soupeřem. Naší výhodou by snad mohlo být, že hraje podobným stylem a de facto ve stejném rozestavení, jako před rokem Ajax, což by nám mohlo nahrát,“ myslí si slávistický kouč, hned však dodává: „Ale jen pokud perfektně zvládneme defenzívu a navrch přidáme aktivitu v útočné činnosti. A pochopitelně i daleko lepší koncovku, než jakou jsme až dosud měli v domácí lize,“ poznamenal pro Sport.cz.

„Perfektní obrana je základem, ale lepší koncovka také. Zvláště na evropské pohárové scéně,“ apeloval na své spoluhráče po tréninku ve Florencii i brankář Martin Vaniak, jenž před rokem bravurním výkonem právě proti Ajaxu vyčaroval Slavii historicky první postup do Ligy mistrů. „Loni jsme nevěděli, co nás čeká, letos však cítíme zodpovědnost, neboť bychom měli na úspěchy a naši spanilou jízdu pohárovou Evropou i domácí ligou navázat,“ moc dobře si Vaniak uvědomuje, že jeho tým je přece jen v jiném postavení, než před rokem.

Partituru slávisté dostali

Recept pro první zápas Slavia má. „Nesmíte domácím hvězdám v čele s Mutuem, Gilardinem, Kuzmanovičem a spol. dopřát ani centimetr volného prostoru, protože všichni jsou strašně nebezpeční. Takový Mutu se po trávníku pohybuje zdánlivě bez zájmu a sebemenší chuti, ale stačí moment a udeří. V tom je jeho velikost a síla,“ upozorňoval trenér Jarolím své svěřence, když jim rozdával partituru pro úterní večerní duel.

„Snad by nám mohlo nahrát i to, že v Itálii liga ještě nezačala, takže Fiorentina není ještě tak rozehraná, jako vy,“ povzbuzoval spoluhráče i Vladimír Šmicer. „A hlavně pozor na jejich presink a kolmice za naši obranu,“ nabádal po opakovaném shlédnutí videozáznamu brankář Vaniak.

Šance, o kterou fialky tři roky usilovaly

Jenže i Fiorentina moc dobře ví, o co se v úterním prvním utkání třetího kvalifikačního předkola Ligy mistrů hraje a kolik miliónů je v banku. „Tři roky jsme o účast v Lize mistrů usilovali a teď, když ji máme na dosah, nesmíme šanci promarnit. Už doma si musíme vytvořit takový náskok, aby se odveta za čtrnáct dnů v Praze stala jen formalitou,“ nechala se slyšet před zápasem se Slavií největší hvězda italského týmu Rumun Mutu.

„Chceme o osudu kvalifikace rozhodnout už doma, ale je jasné, že nás čeká ještě odveta. Slavia svou sílu a fotbalovou kvalitu má, což loňským vyřazením Ajaxu dokázala,“ poznamenal trenér „fialek“ Cesare Prandelli.

Česká stopa inspirací pro Pražany

Zápas na hodně zbědovaném trávníku stadiónu Artemia Franciho, jak se někdejší Stadio Comunale dnes jmenuje, začíná ve 20:45, odveta se hraje za čtrnáct dnů v Praze. Úvodní duel soudcuje Howard Webb z Velké Británie, přímý televizní přenos vysílá pouze italská stanice RAI.

A jen mimochodem – na Stadio Comunale má náš fotbal příjemné vzpomínky, které by měly inspirovat i Slavii. Před osmnácti lety zde totiž společná československá reprezentace porazila v základní skupině mistrovství světa 1990 Američany 3:0 a nastoupila tak pochod k branám šampionátového čtvrtfinále, v minulosti pak barvy „fialek“ hájili a po trávníku ve Florencii pobíhali i čeští fotbalisté Luboš Kubík a Tomáš Řepka.

Pravděpodobné sestavy:
Fiorentina: Frey - Zauri, Kröldrup, Gamberini, Vargas - Donadel, Melo, Kuzmanovič - Gilardino, Mutu, Santana.
Slavia: Vaniak - Suchý, Latka, Brabec, Jablonský - Gebre Selassie, Tavares, M. Jarolím, Černý, Švento - Šenkeřík.

Reklama

Související témata: