Hlavní obsah

Berger: Potíže jsou pryč, do odvety nastoupím!

Pro Spartu by to byla rána pod pás, kdyby její kapitán Patrik Berger nemohl v úterý večer na Olympijském stadiónu v Aténách ke kvalifikační odvetě třetího předkola Ligy mistrů proti Panathinaikosu nastoupit. „Stará se o něho celý tým našich doktorů, takže věřím a doufám, že hrát bude,“ špitl po příletu pod Akropoli sparťanský trenér Vítězslav Lavička. „Nastoupím, budu v pořádku,“ ujišťoval v rozhovoru pro Sport.cz samotný Berger.

Článek

Trenér Lavička vaše zdravotní problémy úzkostlivě tajil, přesto se na světlo světa dostaly. Opravdu je váš start v odvetě proti Panathinaikosu ohrožen?

Teď už ne, protože do úterního večera budu určitě v pořádku. Ostatně, kdybych nemohl nastoupit, do Atén bych s mužstvem vůbec neletěl.

To se na vás projevily následky pátečního ligového prologu v Českých Budějovicích, kde jste byl předčasně střídán? Ozvalo se koleno nebo snad zhmožděný sval, s nímž jste v minulosti často laboroval?

Vůbec ne - koleno drží, svaly také. Musím zaklepat, jak jsem na tom v tomto směru dobře. To spíš začal řádit nějaký vir, který někdo ze spoluhráčů přinesl do kabiny. Anebo se na mně podepsaly neustálé změny teploty, klimatizace v autě či bůh ví co všechno.

Takže viróza, kterou teď doktoři zahánějí?

Viróza a střevní chřipka k tomu. Nebyl jsem první a asi ani poslední, koho to v naší šatně potkalo. Proto jsem v neděli raději vynechal trénink, dával se do kupy a šetřil síly.

Načerpal jste jich na kvalifikační odvetu o Ligu mistrů dost?

To se uvidí v úterý večer během devadesáti minut na aténském Olympijském stadiónu.

Během devadesáti minut? Chcete naznačit, že nevěříte, že by se dal výsledek z prvního zápasu v Praze otočit a že byste mohli o postup bojovat?

Ale vůbec ne. V Praze jsme prohráli dost nešťastně, neboť jsme si dali vlastní gól a druhý inkasovali dost náhodně, takže proč by nemohla mít odveta opačný gard?!

Pokud v sobě najdeme dost odvahy, můžeme se o postup poprat. Panathinaikos sice patří k nejlepším evropským mužstvům, ale nejlepší není a hrát se s ním dát. Jako s každým, což jsem si během kariéry už mockrát ověřil.

Takže jaký je recept letenského kapitána na úspěch v odvetě?

Hlavně se nesmíme bát a zaleknout se bouřlivého prostředí, jež nás čeká. Kdybychom v sobě odvahu nenašli, nemuseli bychom do Atén vůbec jezdit. A pak by to chtělo vstřelit rychlý gól, protože ani Panathinaikos není psychicky tak silný, aby s ním inkasovaná branka nezacloumala. V tu chvíli se naše šance umocní a stát se může všechno.

Třeba i zázračně postoupit do Ligy mistrů a shrábnout na sto miliónů plynoucích z pouhé účasti v hlavní soutěži…

Samozřejmě že i o velké peníze jde, ale mým mladším spoluhráčům by mělo jít i o jméno, které si mohou udělat. Vždyť Champions League sleduje celá fotbalová Evropa a oni se mohou náramně zviditelnit. Proto bychom měli v odvetě udělat pro úspěch všechno.

Reklama

Související témata: