Hlavní obsah

Nedvěd se naposledy vydá za svým snem

PRAHA

Petr Čech v dresu finalisty posledního ročníku Ligy mistrů Chelsea už má vítěznou premiéru za sebou, další velkou postavu českého fotbalu Pavla Nedvěda čeká vstup do prestižní soutěže ve středu večer. Úvodní kolo milionářské Champions League totiž pokračuje osmi zápasy ve čtyřech zbývajících skupinách a na scéně se objeví i Nedvědův Juventus Turín, jenž je mnohými považován za černého koně soutěže.

Článek

Dlouhé dva roky Juventus v nejprestižnější evropské klubové soutěži absentoval, neboť musel smývat hříchy, jež na něm ulpěly po úplatkářské aféře, která v roce 2006 otřásla celým italským fotbalem. Po pádu do druhé ligy se ale rychle vydrápal vzhůru a na scénu Ligy mistrů se vrací. A navíc s jasným cílem – vyhrát a shrábnout pohádkových desítek miliónů eur, jež jsou pro vítěze určeny.

Pět let stará hořkost nezmizela

Českému legionáři ve službách Juventusu však nejde o milióny, ale o vysněnou ušatou trofej, k níž měl jeho klub hodně blízko už před pěti lety. Tehdy se dostal se až do finále, jenže v Manchesteru penaltový rozstřel s odvěkým rivalem AC Milán nezvládl.

Pro Pavla Nedvěda mělo finále obzvlášť hořkou příchuť, protože v semifinálové bitvě s Realem Madrid sice odehrál zápas snů, Del Pierovi nahrál na druhý gól a sám dal třetí. Svým výkonem vymazal Zidana, Figa, Ronalda a spol, jenže pak dostal od sudího Meiera za klukovské glosování faulu na McManamana žlutou kartu - druhou v Lize mistrů - a v Manchesteru se na marný boj svých spoluhráčů díval kvůli nelítostným pravidlům soutěže jen z tribuny. „Větší zklamání jsem ve fotbalové kariéře nezažil, takže i proto jsem si při slavnostním dekorování obou finalistů nešel na hřiště, ani pro medaili,“ přiznával tehdy Grande Paolo.

Nedvěd: Chceme jít až do finále

Po pěti letech má zřejmě poslední možnost si na vysněnou trofej sáhnout. Zvláště když oznámil, že po letošní sezóně definitivně končí. „Máme na to, abychom splnili cíle, které jsme si dali. Nemáme z nikoho strach, protože svou sílu dobře známe a jsme schopni se probojovat až do finále,“ proklamoval šestatřicetiletý český legionář v rozhovoru pro server uefa.com plány, s nimiž Juventus do nového ročníku Ligy mistrů vstupuje. Pochopitelně s oběma českými fotbalisty – Pavlem Nedvědem a Zdeňkem Grygerou – ve svém středu.

Šírl: Zkusíme překvapit

Už úvodní zápas, k němuž „Stará dáma“ nastoupí doma proti Zenitu Petrohrad, o ambicích Juventusu mnohé napoví. Souboj to bude o to pikantnější, že v barvách ruského mistra vyrukuje proti krajanům další český legionář Radek Šírl.

„Všichni jsme na Ligu mistrů ohromně natěšení, i když víme, že naše skupina má dva favority – Juventus a Real Madrid. My můžeme ale překvapit, o což se samozřejmě pokusíme,“ přiznával Radek Šírl, že v řadách vítěze Poháru UEFA i srpnového Superpoháru panuje obrovské odhodlání.

Ve druhém středečním utkání skupiny H se utká favorizovaný Real Madrid s největším překvapením letošního ročníku Ligy mistrů – běloruským Borisovem. Ten na cestě do hlavní soutěže vyřadil jak bruselský Anderlecht, tak i Levski Sofia.

Trio, jež se bude jen dívat

O první body v letošním ročníku Champions League a tudíž o první miliónové prémie za výhru či remízu budou ve středu bojovat i další kluby, na jejichž soupisce jsou čeští hráči.  Ve skupině G ovšem vyrukuje Arsenal v Kyjevě proti tamnímu Dynamu bez zraněného Rosického, Fiorentina se pak ve skupině F na trávníku Lyonu docela určitě představí bez českých mladíků Hableho a Mazucha.

Obhájce sní zase o miliardě

Největší pozornost ze středečních duelů bude upřena na první duel obhájce trofeje Manchesteru United, jenž na Old Trafford přivítá španělský Villarreal. „Úvod v Premier League nám nevyšel, ale my se oklepeme a zápasy Champions League nás nakopnou zase vzhůru,“ je přesvědčen trenér "rudých ďáblů“ Alex Ferguson, jehož klub vstupuje do Ligy mistrů s jediným cílem – obhájit cennou trofej a připsat si na konto zase přes miliardu korun. Tolik totiž činily finanční odměny, prémie a bonusy, jež Manchester United za triumf v uplynulém ročníku zinkasoval.

Středeční pořad Ligy mistrů:
Skupina E: Manchester United-Villarreal, Celnic Glasgow-Aalborg. Skupina F: Steaua Bukurešť-Bayern Mnichov, Olympique Lyon-Fiorentina. Skupina G: FC Porto-Fenerbahce Istanbul, Dynamo Kyjev-Arsenal. Skupina H: Juventus Turín-Zenit Petrohrad, Real Madrid-Borisov.

Reklama